Apu

Kysy Kiminkiseltä: kalsiumin tarve

Kysymys:

Kertooko maidon himo kalsiumin puutteesta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Olen 75-vuotias naisihminen, ainoa säännöllinen lääkkeeni on tyroksiini – jo 30 vuotta. Nyt olen alkanut miettiä maidon himoani. En käytä maitoa muuhun kuin kahviin, juustoa viipaleen paahtoleivän päälle aamuisin ja luonnonjugurttia tai piimää pari desiä silloin tällöin. Vihanneksia ja juureksia syön päivittäin.

Kiljuuko kehoni maitoa kalsiumin takia vai vanhasta muistista janoon? Alkoholia en käytä enkä tupakoi. D-vitamiinia en ole käyttänyt säännöllisesti – pitäisikö? Minulla on nivelrikkoa, toisessa polvessani on tekonivel. Vaativatko nämäkin huomiota ravitsemuksessa kalsiumin saantiin? En tiedä vereni kalsiumarvoja.

Terve Sinä kalkkilaivan kapteeni! Minun on tuotettava Sinulle pettymys, sillä en juo maitoa ollenkaan. Niin – ajattelepa: maalaislääkäri ja sodanjälkeisen perinteisen pientilan poika, jonka identiteettiin kuuluvat kuin telkkä pönttöön navetta, rakkaat lehmät ja lannan tuoksu – ja sekin vielä, että rasvaton maito todentuu erinomaiseksi palautusjuomaksi ja monipuoliseksi valkuaisen, D-vitamiinin ja hivenaineiden lähteeksi, jota suositan koko kansalle ja potilailleni kuin tuskassa.

Kyse ei ole perinteisestä tulkinnasta, että maito olisi vain vasikoiden juoma. Keikoillani selitän asianlaidan mieluusti siinä muodossa, että sen verran olimme köyhiä, että kaikki liikenevä maito oli toimitettava maitolavojen kautta meijeriin. Selitys on paljon raadollisempi: ainoana lapsena poden ­kohtuullista ainoan lapsen ­oireyhtymää. Olen saanut kärsiä useista ennakkoluuloista ­erityisesti ruokaa kohtaan. Osan olen saanut puretuksi, kuten maksalaatikkoallergian sissiretkellä Hiukkavaarassa, mutta maito on jäänyt jäljelle makaronien lisäksi. Missään ­tapauksessa minulla ei ole ­mitään suolikaasujen tuottoa lisäävää laktoosi-intoleranssia.

Maidon himo ei kuulu Sinun yksinoikeudeksesi. Uskallan tässä ja vielä erikseen lupaa kysymättä kertoa kollegasta, joka on kotoisin pohjoisesta Keski-Suomesta ja tehnyt siellä koko työuransa, myös maatalon poika. Hän kertoi sortuneensa kerran varkauteen. Hänelle tuli Reservin Upseerikoulussa ymmärtääkseni Kirkkojärven marssilla niin ylittämätön tuoreen maidon himo nähdessään lehmiä laitumella, että hänen oli otettava pakki ja tyydytettävä lypsämällä tarpeensa. Tämä nuorukainen kunnostautui myös tuomalla tuliaisina miekan RUK:n kurssin parhaana. Hänestä tuli lääkäri, ei sotilasta.

Osteoporoosi, joka maineikkaan Heikki J. Takalan sanoin alkaa naisilla jo ennen kuin rippiruusut kuihtuvat, on luuston sairaus. Siinä D-vitamiinin ja kalsiumin saannilla liikkumisen ja tupakoimattomuuden kanssa on keskeinen merkitys. Artroosi, nivelten kuluma, on nivelruston sairaus, joka koettelee lopulta kaikkia nivelen rakenteita. Kyse on siis kahdesta eri sairaudesta. Pitää yrittää ymmärtää, että vaikka nivelen kuluminen voi olla röntgenkuvista tehtävä diagnoosi, se ei useinkaan – etenkään tukirangan tapauksessa – korreloi potilaan vaivoihin. Yleensä oireetonta ei pidä mennä tutkimaan eikä hoitamaan – tietenkin pois lukien yleiset sairauksien vaaratekijät (verenpaine, sokeri, rasvat ja niin edelleen).

Elimistön aineenvaihdunta pyrkii pitämään veren kalsiumpitoisuuden vakiona, muuten ei kunnian kukko kiekaise. Jos kalsium vähenee verestä, sitä otetaan lisää luusta, joka haurastuu (D-vitamiinin vaje tai pahempi munuaisten vajaatoiminta, jossa D-vitamiini ei aktivoidu). Koska ikäiselläsi vanheneva iho ei muodosta D-vitamiinia auringon valosta yhtä hyvin kuin nuorempana, suositellaan tällä hetkellä lisää 20 mikrogrammaa apteekin purkista vuoden jokaisena ­päivänä. Tarkemmat suositukset voidaan antaa sitten, kun vielä käynnissä olevat kansainväliset tutkimukset valmistuvat.

Osteoporoosi diagnosoidaan luun tiheysmittauksella, ei veren kalsiumarvojen perusteella, joten niitä ei tarvitse mitata. Maitoon ja rasvasekoitteisiin lisätään yleensä D-vitamiinia, joten ne, ja kala, ovat erinomaisia D-vitamiinin lähteitä. Älä siis tee niin kuin minä, vaan niin kuin neuvon – rasvattoman maidon suhteen ainakin!

Julkaistu: 12.9.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.