Apu

Kysy Kiminkiseltä: kaksisuuntainen mielialahäiriö

Kysymys:

Minulla on todettu jo vuosia sitten kaksisuuntainen mielialahäiriö. Lääkitys on 2 x Deprakine depot 500 mg sekä Zyprexa 7,5 mg. Voinko lopettaa lääkityksen, koska olen syönyt tätä annosta jo vuosia yhteen mittaan eikä mitään oireita ole esiintynyt? Muu lääkitykseni on Marevan 5 mg x 1, Obsidan 100 mg x 2, Cardace 5 mg x 1, Bisoprolol 10 mg x 1 ja Cordarone 200 mg x 1.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jaan samanlaiset ajatukset. Olen potenut suvun perintönä nivelreumaa jo rapiat 20 vuotta – biologiset lääkkeet ja kaikki. Tauti on ollut hiljakseen vuosia, mitä nyt varpaat sojottavat kuin huolimattoman halot liiterissä. Eivät ne enää kipeät ole, joten olen kyennyt lämmittelemään uudelleen rakasta juoksuharrastusta. Aikaa en tosin katso enää kellosta vaan almanakasta.

Monet kerrat olen miettinyt lääkityksestä luopumista: että ihan koko loppuelämänkö näitä nyt pitää käyttää. Niinpä aloitin viimein lakon. Kuinkas kävi? Kolmen viikon kuluttua aamut kangistuivat muutenkin kuin vain toivotulla tavalla ja niveliä turvotti. Olisihan minun se nyt pitänyt tietää: ei se autoimmuunitauti tuosta noin vain katoa. Jatkan lääkitystäni ja painan pipon entistä syvemmälle päähäni, kun suuntaan lenkille järveä kiertämään.

Sinullakin Batman on vertaisenani krooninen sairaus, jonka tasaavana hoitona on pieni erinomainen lääkitys. Silloin ei tarvitse mennä ylös alas kuin Semmarien biisissä (Kaksi suuntaa hississä – up and down). Miksi härnätä nukkuvaa karhua, koska voit hyvin?

Muutenkin lääkityksesi näyttää olevan huipputasoa: rotanmyrkky (Marevan) estämässä aivoinfarkteja ja peräti Cordarone rytmihäiriöitä. Jostain syystä olet käynyt rautakaupassa, sillä Obsidanhan on rautavalmiste. Kaipa sen käyttämiselle jatkuvana on jokin säällinen peruste, ihmettelee Robin.

Julkaistu: 13.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.