Apu

Jumputus korvissa: "Jatkuvaa, kuin sydämen tykytystä, mutta nopeampaa – pahimmillaan yöaikaan lepoasennossa – Mistä se voi johtua? Verenpaineeni on 200/90" – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 21.9.2020

Kysymys:

Mistä johtuu korvissani ”jumputus”? Se on melkeinpä jatkuvaa, kuin sydämen tykytystä, mutta nopeampaa. Vaiva on pahimmillaan yöaikaan lepoasennossa. Etenkin, jos kyljelläni maatessa korva on tyynyä vasten.  

Olen huomioinut myös sen, että kun asun omakotitalossa, jossa on leivinuuni lämmittämässä, niin silloin jumputus on suurinta, kun herään lämmityksen jälkeisenä aamuna. Voisiko hapenpuutteella olla merkitystä?

Minulla on verenpainelääkitys. Yläpaineeni on aamuisin lähellä 200, alapaine noin 90.  Tätä on jatkunut jo pari vuotta. Olen yli 70-vuotias mieshenkilö ja muuten suhteellisen hyväkuntoinen. Minulla ei ole sydänvaivoja, ei ainakaan lääkäreiden mielestä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyseessä on tinnituksen tyyppinen tilanne. Kaulavaltimo kulkee suurena viemärinä läheltä korvaa. Sen virtauksen mukana on mahdollista kantautua ääniä, jotka lähtevät sydämen läpistä, valtimoahtaumista tai verisuonianomaliasta.  

Myös korkea verenpaine voidaan aistia jumputuksena, ja siihen liittyy joskus päänsärkyä. Pelkkä kaulavaltimon pulssiaaltokin on mahdollista aistia, kuten mainitsit, hiljaisina yön tunteina etenkin, kun nukkuu korva tyynyllä, jolloin kuulo herkistyy sisältäpäin tuleville äänille.

Jos pulssi on nopea ja sydämen lyönnit voimakkaita, kuten on rasituksessa tai vaikkapa kuumeen tai anemian yhteydessä, äänet ovat voimakkaampia. Lapsilla kuuluu tällaisessa tilanteessa joskus harmiton sivuääni, joka häviää potilaan ja erityisesti pulssin tasaantuessa. Kun veri syöksyy nopeasti kovalla paineella läppäjärjestelmän läpi, ei ole ihme, jos siinä vähän korvissa vinkunaa syntyy.

Vaiva vaatii lääkärin hoitoa

Tapauksessasi asiasta on syytä keskustella lääkärisi kanssa. Hän kuuntelee sydämesi ja kaulavaltimosi, josko stetoskoopin välityksellä kuulusi suhinoita läpistä tai mahdollisista ahtautumista. Verisuonianomaliat tulevat yleensä esiin nuorella iällä, ja niitä tutkitaan varjoainekuvauksin.

Verenpaineesi on selvästi liian korkea, mikä voi selittää asian. Aamuinen yläpaine 200 edellyttää selvitystä: onko sitä mahdollista alentaa? Vanhemmiten valtimoiden seinämät tahtovat jäykistyä, joten korkean ylemmän verenpaineen alentaminen on haasteellista, mutta kuitenkin mahdollista.

Selvittäisin verenpainetasosi (ja siitä aiheutuvan kuormituksen sydämelle ja elimistölle) vaikkapa verenpaineen vuorokausimittauksella, minkä jälkeen tekisin päätelmät lääkityksen tarpeesta ja mahdollisuuksista. Jotkut verenpainelääkkeistä tehoavat ylempään verenpaineeseen toisia paremmin (esim. kalkkisalpaajat, ACE:n estäjät, ATR:n salpaajat).

Siispä lääkärissä on nyt todella syytä käydä, vaikkapa tämän vastauksen kanssa. Uunin lämmittämisen yhteyttä jumputuksen lisääntymiseen en osaa kuvitella muutoin kuin kohonneella verenpaineella. Uskoisin, että osaat lämmittää siten, ettet häkää saa – nimittäin häkämyrkytys on sitten tapaus erikseen.  Ensisijaista on käydä lääkärissä ja laskea verenpaine mahdollisimman lähelle suosituksia (120–130/80–85 mmHg).

Päivitetty 21.9.2020 – Julkaistu 22.4.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.