Apu

Kysy Kiminkiseltä: Johtuuko omituinen oire sormissa keuhkotaudista?

Kysymys:

Olen kuusikymppinen nainen. Sairastan hankalaa astmaa, joka on yskäperäinen eikä ole hallinnassa, vaikka lääkkeitä muutellaan. Olen myös toista vuotta Parkinson-potilas. Olen eläkkeellä, normaali­painoinen ja absolutisti.

Noin kuukausi sitten alkoi kummallinen oire: huomasin jokaisen sormenpään punertuneen ja pullistuneen. Minkäänlaista särkyä tai jomotusta ei sormissa ollut. Oire ei ole poistunut, vaan sormenpäät pullistelevat aamuisin.

Lääkärillä olen käynyt, mutta hän ei ole osannut ­sanoa, mistä moinen johtuu. Lapseni ovat googlettaneet, että tämän voisi aiheuttaa sydän- tai keuhkovaiva (kasvannainen). Olen ehkä saanut tub­itartunnan lapsena. Pyrkiessäni sairaanhoito-oppilaitokseen tehtiin koe, joka osoitti mahdollisuuden, mutta asiaa ei otettu vakavasti.

Näytä vastaus

Vastaus:

Astma ei ole yskäperäinen, mutta voi olla korostetusti yskäoireinen. Sen taustalla on usein allergian aiheuttama tulehdus keuhkoputkien limakalvoilla, mutta ei aina – puhutaan sisäsyntyisestä astmasta. Melko usein keuhkoahtaumatauti ja astma istuvat potilaassa yhtä jalkaa. Älä anna periksi astmasi kanssa. Uusia lääkkeitä, biologisiakin sellaisia, on saatavilla. Pistä keuhkotohtorit lujille. 

Ennen vanhaan, kun ihmisillä vielä oli hoitamattomia tai puutteellisesti hoidettuja synnynnäisiä sydänvikoja, tapasi kuperia kellonlasikynsiä, ja niihin liittyen sormien ja varpaiden kärkijäsenet suurentuivat. Taustalla on puutteellinen kaasujenvaihto keuhkoissa – hapekasta verta ei riitä pitkän matkan päähän, sydämestä varpaiden ja sormien päihin. 

Tätä on tapauksessasi ensisijaisesti epäiltävä. Toki valtimoverenkierto voi häiriintyä kärkijäseniin vaikkapa verisuonien tulehduksissa, jotka ovat harvinaisia sairauksia, mutta silloin oireisto on yleensä erilainen. Tuot esille vaikeahoitoisen astman, mikä tuo mieleen, että mukaan on tullut mahdollisesti keuhkoputkien pysyvämpääkin ahtautumista keuhkoahtaumataudin tapaan (et maininnut, tupakoitko). Nyt on korostetusti syytä painella keuhkolääkärin tykö tutkimuksiin ja selvittää pikimmiten se, miten tehokkaasti keuhkosi happea elimistön tarpeisiin välittävät. Tämä saadaan selville verikaasuanalyysillä ja keuhkofunktiotutkimuksilla. Voi olla, että keuhkot on syytä kuvata tietokonetomografialla, jossa selviää paljon muutakin, vanhat tubiarvet ja kasvaimet mukaan lukien. 

Tämän pidemmälle en lähde tutkimatta arvailemaan. Voihan olla, että taustalla piilee, toivottavasti, jokin harmitonkin sattumus, minkä vuoksi olet saanut sorminuppisi turvoksiin. 

Julkaistu: 16.6.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.