Apu

Kysy Kiminkiseltä: jatkuva yskä

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Minua on vaivannut yskä yli vuoden ajan. Kun yritin varata aikaa lääkärille, terveyskeskuksen vastaanottohenkilö sanoi puhelimessa, että kyse on vain limakalvojen kuivumisesta eikä lääkäriaikaa tarvita. Kuivuminen johtuu vanhuudesta, koska ikäihmiset eivät muista juoda. Olen 59-vuotias. Onko tohtori Kiminkisen diagnoosi sama, vai tarvittaisiinko kuitenkin lääkärin tutkimus? Yskän lisäksi minulla on rintakipuja, joihin otan särkylääkettä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Sittenhän meitä on kaksi vanhusta, joiden limakalvot pölisevät silkkaa ikääntymistään! Olet varmaan joutunut pilan uhriksi tai soittanut Möttösen lihakauppaan – ainakaan lääketieteen kanssa vastauksella ei ole mitään tekemistä. Tosin vanha kansa sanoo, että yskä lähtee yskimällä, missä se taas kerran on osin oikeassa. Kun rapsakassa flunssassa keuhkoputkien värekarvatoiminta lamaantuu, sen palautuminen vie kuukauden pari, jonka aikana yskittää. Tilanne saattaa väliaikaisesti olla aivan astman kaltainen.

Akuutti yskä johtuu valtaosaltaan ylä- ja alahengitystietulehduksista, joiden aiheuttama lima on yskittävä pois. Poskionteloista valuva erite yskittää tyypillisesti yöllä. Korvan kaivaminen tulitikulla tai erite välikorvassa aiheuttaa hermovälitteisen yskän. Ruokatorveen tarkoitetun tavaran joutuminen henkiputkeen laukaisee voimakkaan yskäreaktion. Myös sydämen vajaatoiminta voi olla yskän syy.

Pitkittyneeksi yskää kutsutaan silloin, kun se on kestänyt yli 4–8 viikkoa. Sen taustalla on todennäköisimmin joko pitkittynyt hengitystieinfektio tai astma. Tutkimukset aloitetaan keuhkojen ja poskionteloiden röntgenkuvauksella. Löydetyt tulehdukset hoidetaan asianmukaisesti. Astma voi alkuvaiheessa oireilla pitkittyneenä yskänä. Potilaat ovat usein virheellisesti saaneet turhia antibioottikuureja. Astmaa tutkitaan huippuvirtausmittariseurannalla (PEF) ja spirometrialla normaaliin tapaan perusterveydenhuollossa ja astmahoitajien merkittävästi avustamana. Lääkkeistä ACE:n estäjät, joita käytetään verenpaine- ja sydänlääkkeinä, voivat aiheuttaa kuivaa yskänärsytystä ja kurkun kutinaa.

Mikäli potilaallani on kyseinen lääkitys, en aloita muita yskän tutkimuksia ennen lääketauon tehon selvittämistä. Myös beetasalpaajat voivat aiheuttaa yskää etenkin astmaattiseen oireiluun taipuvaisilla. Myös sydämen vajaatoiminta voi aiheuttaa yöyskää. Astman lisäksi todennäköisimmät pitkittyneen yskän syyt löytyvät pitkittyneestä akuutista keuhkoputkitulehduksesta ja tupakoitsijan alkavasta keuhkoahtaumataudista.

Keuhkosyöpä on pidettävä mielessä keski-ikäisillä ja aina yli 50-vuotiailla tupakoitsijoilla. Keuhkosyöpää esiintyy pienesti myös tupakoimattomilla. Ydinkysymys kuuluu: onko ysköksissä näkynyt verta?

Sidekudossairauksiin kuten nivelreumaan ja sklerodermaan ja niiden hoitoon voi liittyä niin sanottu interstitiaalinen keuhkosairaus (esimerkiksi keuhkofibroosi), johon voi kuulua oireena yskä. Harvinaisempia yskän syitä ovat nykyään asbestoosi ja maanviljelijöillä homepölykeuhko. Yhä harvinaisemmaksi on käynyt myös tuberkuloosi, jota voi epäillä ensisijaisesti iäkkäillä potilailla, immunosupressiivista hoitoa saavilla ja huume/päihdemaailmassa sekä itärajan takaa ja joskus kauempaakin tulleilla.  

Keuhkoputkenlaajentumatautia tapaa silloin tällöin, samoin sarkoidoosia.

Virtsatietulehduksissa estolääkkeenä pitkäaikaisesti käytettynä nitrofurantoiini voi aiheuttaa niin sanotun nitrofurantoiinikeuhkon. Keuhkopussiin kertyvä neste voi yskittää siinä missä refluksikin, jossa vatsan hapanta eritettä valuu yöllä ruokatorvesta henkitorven puolelle.

Vaikeutuneen astman selvittelyssä on aina muistettava tukkoisen nenän hoitaminen sekä mahdollinen refluksi.

Tämäntapainen vastaus Sinun olisi pitänyt terveyskeskuksesta saada. Yskä on aina oire, ja näinkin pitkittyneenä sen syy on selvitettävä – tai ainakin on suljettava pois luettelemani kaltaisia syitä. Sinulla oli lisäksi rintakipua, jonka laatu ei käy ilmi. Sekin pitää tietysti selvittää. Siinä sivussa me ”vanhukset” voimme kostutella limakalvojamme haluamallamme tavalla. Tuskin siitä varsinaista haittaa on, toisinaan pikemmin päinvastoin.   

Julkaistu: 23.8.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.