Apu

Kysy Kiminkiseltä: jalkojen turvotus

Kysymys:

Olen 69-vuotias nainen. Jaloissani on runsaasti turvotusta varsinkin lämpimillä säillä. Turvotus etenee iltaa kohden, niin että pohkeet ja jalkapöydät ja joskus jopa päkiäkin tuntuvat turpoavan. On myös aikoja, jolloin turvotusta ei ole sanottavasti.

Vasemmassa jalassa on vähän suonikohjuisuutta. Polvissa on todettu kuluma. Nilkat ja jalkaterät ovat todella kivuliaat liikkeelle lähtiessä, ja tämä jalkaterien ja nilkkojen kipeytyminen tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta vuosi sitten.

Reuma- ja kihtikokeet on otettu kerran, mutta niissä ei muka ollut mitään löydöksiä. Myös nilkat on kuvattu: todettiin, ettei olisi sanottavasti muutoksia.

Päivittäiset lääkkeeni ovat: Sotacor 80 mg 2 kertaa 1 tabletti, Linatil comp 20 mg 1, Amlodipin Orion 5 mg 1, Atorvastatin 20 mg 1 ja astmalääkkeet. Pituutta on 168 cm ja painoa 78kg.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos erinomaisesta kysymyksestä!

Kaltaisiasi on paljon, ja hoidossa saatetaan lipsahtaa lepikon puolelle kovin helposti, sillä ulkopuolinen painostus nesteenpoistajien käyttämiseksi on valtaisa. Väitän, että mahdottoman moni saa Suomessa epäasiallista vahvaakin nesteenpoistohoitoa ja siitä melkoisia haittoja.

Tapauksessasi sydämen vajaatoiminnan mahdollisuus on häviävän pieni. Se on nimittäin vaiva, jonka hoidossa tilanteen pahetessa joudutaan joskus käyttämään vahvojakin nesteenpoistajia (itse asiassa suolanpoistajia).

Todennäköisin syy jalkojesi turpoamiseen on verenpainelääkkeesi Amlodipin. Kyse ei oikeastaan ole varsinaisesta sivuvaikutuksesta, vaan kalkkisalpaaja amlodipiini laajentaa voimakkaasti verisuonia. Jotkut ovat tälle vaikutukselle herkkiä etenkin lämpimällä säällä.

Mikäli olisin lääkärisi, vaihtaisin ensimmäiseksi tuon lääkkeen toiseen tai laittaisin ainakin tauolle ja katsoisin, tarvitaanko järeämpää verenpainelääkitystä lainkaan. Sinulla muuten itse asiassa on pieni nesteenpoistaja mukana Linatil comp. -valmisteessa. Siinä se on asiallinen osa hyvää verenpainelääkitystä!

Vasemman jalan suonikohjuilla ei liene muuta kuin kosmeettista merkitystä. Mikäli jalan iho ohenee ja muuttuu rusehtavaksi ja karvat tippuvat, on kyseessä laskimovajaatoiminta, jonka ensisijainen hoito on tukisukka ja jalan ihon hyvä hoito rasvaamalla.

Varsinainen jalkakipusi syy onkin sitten korkeampaa matematiikkaa. Mikäli varsinkin alaraajan jonkin nivelen kipu alkaa kuin salama kirkkaalta taivaalta keskellä yötä – ja useimmiten ukkovarpaan tyvi on tällöin arka ja punainen – on kyseessä tyypillinen kihtikohtaus. Kun katsoo lääkitystäsi, kihdin mahdollisuus on varteenotettava vaihtoehto, mutta se aiheuttaa erittäin harvoin jatkuvaa vaivaa (toki joskus).

Kyseessä ovat yleensä pari viikkoa kestävät niveltulehdukset, jotka rajoittuvat itsestään tai tulehduskipulääkityksellä – ja parhaiten kortisonipistoksella. Sinulta on aivan oikein tarkistettu uraattiarvo, mutta varsinainen kihtikohtaus on kliininen diagnoosi, eikä senhetkinen laboratoriotulos ratkaise asiaa.

Noin kymmenen prosenttia statiinin käyttäjistä kokee lihassärkyjä, jotka ovat luonteeltaan yleensä erilaisia kuin kuvaamasi nilkka- ja jalkateräsäryt. Mikään ei kuitenkaan estä tarvittaessa pitämästä vaikka kuukauden taukoa Atorvastatiinista. Jos vaivat häviävät, todennäköisesti kolesterolilääkkeellä on niihin osuutta.

Statiineilla ei ole niin paljon särkyvaikutuksia kuin yleisesti luullaan, sillä erilaiset säryt ovat tässä ikäryhmässä muutoinkin yleisiä.

Todennäköisimmin jalkasärkysi on kulumapohjainen.

Itselläni nivelreuma alkoi jalkateristä, joten reuma pitää silti pitää mielessä, sillä harvoin siinä diagnoosivaiheessa ilmenee muutoksia kuvissa, eivätkä kokeetkaan sitä aina paljasta.

Käyttäisin vaivan hoitoon ensisijaisesti parasetamolia ja tarvittaessa tulehduskipulääkkeitä sekä kokeilisin glukosamiinia. Monipuolinen liikkuminen on hyväksi. Aika näyttää, mitä tuleman pitää.

Yleensä reuma ilmaisee itsensä, jos katsoo aiheelliseksi, joten sitä ja mahdollista kihtiäkin koskevat tutkimukset kannattaa tarvittaessa uusia.  

 

Julkaistu: 11.11.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.