Apu

Kysy Kiminkiseltä: Jalkojen puutuminen

Kysymys:

Olen 77-vuotias nainen. Syöpä on leikattu sekä perä- että paksusuolesta, ja nyt on avanne. Huoleni koskee kuitenkin aamuja: kädet ja jalat ovat niin puutuneet, etten meinaa päästä liikkeelle, ja kiire olisi wc:hen. Mistä apu? Onko syytä huoleen?

Näytä vastaus

Vastaus:

 

Taas kun voisi tehdä lisäkysymyksiä! Olet siis aamuisin puuduksissa kuin puupökkelö, ja oire koittelee niin käsiä kuin jalkoja. 

Ihminen ei ole luotu pääsääntöisesti istuskelemaan eikä makoilemaan. Sen vuoksi aamukankeutta pitää verrytellä kissojen ja koirien tapaan heräämisen jälkeen. Ehdottomasti pitää kiinnittää huomiota laadukkaaseen vuoteeseen, koska vietämme siinä niin suuren osan elämästämme. 

Avainsana tapauksessasi on syöpä. Siihen voi liittyä paraneoplastisena (syöpään joskus kuuluvana, mutta ei varsinaisena syöpänä) ilmiönä perifeerinen neuropatia (hermovika) joko itse syöpään tai sen lääkehoitoihin pohjautuvana. Neuropatia voi ilmetä jopa ennen syöpää ja joskus itse kasvain on hyvin vähäoireinen. Pari numeroa sitten vastasin neuropatia-aiheiseen kysymykseen, joten ei mennä tässä siihen sen laajemmin. Oireet ovat pistelyä, puutumista ja lihasheikkoutta raajojen kärkiosiin painottuen. Niitä voi esiintyä myös käsissä. Diagnoosin voi varmistaa neurofysiologi ENMG-tutkimuksella. 

Lihaskankeuden ja -särkyjen, jotka painottuvat yleensä lantion ja/tai ylävartalon seutuun, taustalla saattaa ikäiselläsi olla myös polymyalgia, jota kansanomaisesti lihasreumaksi kutsutaan. Sen ilmiasuun eivät kuitenkaan yleensä kuulu puutumisen oireet. Se on pikemminkin lihaskankeutta, joka saattaa vaikeuttaa sängystä könyämistä ja liikkumista. Diagnoosiin päästään tarkalla kyselyllä sekä tutkimalla verestä kudostuhoa mittaavia testejä (senkka ja CRP). Nämä eivät aina kohoa, joten joskus joudutaan turvautumaan tyypillisten oireiden yhteydessä hoitokokeiluun kortisonilla, jota muutenkin käytetään noin vuoden mittaisesti pitämään oireita kurissa, kunnes tila rauhoittuu itsestään. Joskus joudutaan pitempiaikaiseen hoitoon, missä pyritään kortisoni minimoimaan ja siirtymään metotreksaattiin. 

Kun vertaillaan erilaisia terveydenhuoltojärjestelmiä koko väestön näkökulmasta maailmanlaajuisesti vaikuttavuudeltaan ja kustannuksiltaan, julkinen terveydenhuolto nousee aina esiin. Sen ylivoimainen perusyksikkö on omalääkäri. 

Siispä oma lääkärisi selvittää syöpäsi tilanteen ja suorittaa huolellisen kuulemisen perusteella tarpeellisiksi katsomansa tutkimukset oireittesi syyn selvittämiseksi. Mikäli taustalla on neuropatia, sen oireita on mahdollista mahdollisten kipujen osalta lievittää neuropaattisiin kipuihin suunnatulla lääkityksellä. Aamujumppa kannattaa aina. 

Julkaistu: 4.12.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.