Apu

Kysy Kiminkiseltä: Jalkoihin säteilevä kipu

Kysymys:

Ikä tuo mukanaan kiputiloja, mutta minun ongelmani on erikoinen. Olen 77-vuotias, nuorekas, paljon harrastava ja erittäin liikunnallinen naisihminen. Kävely on kuulunut aina liikuntaohjelmaani, ja monipuolisen liikunnan ansiosta varmaankin olen säästynyt levossa tuntuvilta kivuilta ja kolotuksilta.

Mutta jotain tietenkin pitää olla. Kun lähden kävelemään, jo puolen kilometrin jälkeen oikean jalkani pohkeeseen ja vasemmanpuolen pakaraan sekä reiden yläosaan alkaa sattua. Ei tee mieli lähteä lenkille eikä edes kauppaan runsaan kilometrin päähän. Tulomatka on yhtä kärsimystä.

Kotiin päästyäni kaikki on hyvin. Ei kipua missään. Olen valittanut kahdelle terveyskeskuslääkärille, ja tulos on mitäänsanomaton. Toinen lähetti kunnalliselle fysioterapeutille, joka käänteli jalkojani ja totesi, ettei ymmärrä mistä kipu johtuu. Toista pyysin lähettämään minut luuntiheysmittaukseen ja röntgenkuvaukseen. Tulos: ei sellaista, mistä vaiva voisi johtua.

Reseptinä oli Panadolia ja kalsiumia. Jatkotutkimuksia ei määrätty. 

Lopuksi menin yksityiselle fysioterapeutille, joka mittaili ja totesi, että kyseessä voi olla rakenteestani johtuva väärin askeltaminen, joka nyt on tullut pahemmaksi. Tehtiin pohjalliset, mutta ne eivät auta.

Näin liikunnalliselle ihmiselle liikkumattomuus on katastrofi. Kehen minun pitäisi ottaa yhteys saadakseni apua ja diagnoosin? Ortopediko?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaivasi todentuu hyvin selväpiirteiseksi: puolen kilometrin matkan käveleminen aiheuttaa molempiin jalkoihin pahenevan kivun – oikealle puolelle pohkeeseen ja vasemmalle pakaraan ja reiteen. Levossa kipu helpottaa. 

Jalkoihin säteilevä kipu voi aiheutua selkäytimen tai siitä lähtevien hermojen pinnetilasta joko nikamatasolla tai siitä alaspäin lihasten tai kalvojen kireyksien provosoimana. Kyseeseen voi tulla myös valtimoverenkierron vajaus valtimokovettumataudin tai vaikkapa suonen pullistuman ahtauttaessa valtimorunkoa. 

Klassinen tupakkahenkilön katkokävely tarkoittaa sitä, että muutaman kymmenen tai sadan metrin kävelemisen jälkeen pohjetta alkaa pakottaa niin, että pitää huilahtaa. Pienen levon jälkeen on mahdollista päästä taas pätkän eteenpäin. Selkäydinkanavan ahtautuminen saattaa aiheuttaa katkokävelyä, jonka oirekuva painottuu enemmän jalkojen lihasvoiman hiipumiseen rasituksessa ja puutumiseen. Aina ei ole mahdollista erottaa näitä kahta pelkän haastattelun perusteella. 

Lääkärin toimenkuvaan kuuluu kuin telkkä pönttöön oikeansuuntaiseen diagnoosiin pyrkiminen. Tapauksessasi esitietoihin ei liene paljon lisättävää oireesi osalta. Sen lisäksi tutkiminen käsin kopeloimalla, vasaralla hutkimalla ja jalkojen tuntoa testaamalla on peruskauraa. Tällä perinteisellä menetelmällä, mille nuorempi lääkäripolvi ei taida enää korviaan lotkauttaa, päästään herkin aistein suunnittelemaan tarvittavia jatkotutkimuksia. En halua nähdä sitä aikaa, jolloin jokainen potilas työnnetään suin päin kokovartalomagneettiin, mistä saadaan diagnoosi potilaan varpaaseen kiinnitettynä. Ikäistäni perinnelääkäriä harmittaa vietävästi klassisten lääkärintaitojen köyhtyminen. 

Mikäli vaivasi syy tahdotaan perin juurin selvittää, tarvitaan toki muutama koneellinenkin tutkimus. Tavallinen lannerangan röntgenkuvaus on jo suoritettu, eikä siinä ilmeisimmin osoitettu osteoporoottisia murtumia eikä pahemmanlaatuisia pesäkkeitäkään. Käsittääkseni lonkkien kulumaa ei notkeutesi perusteella ensisijaisesti epäilty. 

Vuorossa on seuraavaksi alaselän magneettitutkimus, minkä avulla selvitetään, löytyykö alueelta hermokudosta painavia rakenteita. Tarvittaessa syynäystä jatketaan jalkojen sähköhermotutkimuksella (ENMG). Veren (ei siis veron)kiertopuoli selvitetään vatsan seudun ultraäänitutkimuksella (suonipullistumat) ja mikäli jaloista mitattu verenpaine ja pulssien tunnustelu antavat viitteitä, jalkoihin menevien valtimoiden varjoainekuvauksella. 

Jos tämä paketti ei tuo diagnoosia, voi olla varma siitä, että mitään puukolla parannettavaa tuskin on. Silloin voi turvallisin mielin lähteä hakemaan apua kiropraktikolta tai mestariparantaja Hannes Karppiselta, joskin hän viettää jo emerituspäiviään, mutta perikunta jatkaa. Vaivasi syy saattaa piillä tukirangan tasolla sellaisissa kireyksissä ja lukkiutumissa, jotka eivät tule esille koneellisilla tutkimuksilla. 

Kuulut oireinesi ilman pienintäkään epäilystä perusterveydenhuollon omalääkärille. Hän kykenee järjestämään tarvittavat tutkimukset ja konsultaatiot julkisen terveydenhuollon kautta. Ortopedi on erikoislääkäri, joka pääsääntöisesti leikkaa – onneksi nykyään ei enää yhtä herkästi kuin aikaisemmin. 

Julkaistu: 12.2.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.