Apu

Kysy Kiminkiseltä: Jalassani on ruusu, saanko mennä saunaan?

KuvatFotolia
Julkaistu: 13.10.2018

Kysymys:

Minulla on ensi kertaa ruusu vasemmassa jalassa. Se syntyi, kun mäkäräinen puri minua kitkiessäni kukkapenkkiä. Voiko ruusu jalassa saunoa? Auttaako, jos laittaa kylmän pyyhkeen jalan ympärille eikä ota kovia kuumia löylyjä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kauneinkin ruusu kätkee sisälleen piikin, kuvaamasi kukka usein antibiootti-sellaisen.

Ruusulla ymmärretään ihon verinahan yläosissa ja pinnallisissa imusuonissa majailevaa bakteeritulehdusta, joka aiheuttaa komean punoituksen. Yleisimmin ruusu tavataan jaloissa, mutta joskus myös käsissä ja harvoin lähes missä tahansa keholla.

Tavanomaisen ruusun aiheuttaa streptokokkibakteeri, mutta joskus mukana voi lymytä stafylokokki. Tästä syystä perusruusu tulee hoitaa penisilliinillä. Harmikseni näen usein käytettävän tässäkin turhan laajakirjoisia antibiootteja, joilla on omat haittansa.

Bakteeri pääsee sisään ihorikosta kuten Sinullakin. Jaloissa erittäin tyypillinen paikka on sienitulehdus hautuneissa varvasväleissä. Klassisin taudinkuva alkaa horkkakuumeella, minkä syy paljastuu usein vasta seuraavana päivänä sääreen leviävänä komeana punoituksena. Toki rauhallisempiakin alkuja todetaan.

Reilussa ruusussa hoito aloitetaan mielellään suonensisäisellä antibiootilla akuuttiosastolla kipeä jalka koholla pötköttelemällä. Jalan toistuvissa ruusuissa ongelmana on imusuonten paheneva vaurio, mikä voi johtaa pysyvään turvotukseen, minkä vuoksi tauti kannattaa hoitaa huolellisesti heti ensimmäisestä kerrasta alkaen. Muutaman päivän jälkeen potilas voi jatkaa lääkehoitoa penisilliinin popsimisella kotonaan. Vaikka nykyään antibioottikuurien kestoa pyritään lyhentämään, ruusussa tarvitaan noin kuukauden rupeama etenkin toistuneessa tapauksessa.

Jalkaan on sydämestä pitkä matka, ja maan vetovoiman turvotusta lisäävä vaikutus heikentää lisäksi lääkkeen pääsemistä kudoksiin. Toistuvissa ruusuissa joudutaan turvautumaan estohoitoon.

Suomalainen on riippuvainen saunasta – tämän toki ymmärrän ja sen, että puhtaus on jo puoli ruokaa. Ehkä juuri siksi suomalaiset näyttävät kovin pulskistuvan, mikä on johtanut tyypin II sokeritaudin hallitsemattomaan epidemiaan. Ruusu jalassasi voi saunoa, mutta Sinä et. Taudin ensimmäisen viikon aikana on turvallisempaa olla kuumentamatta muutenkin palvatun näköistä koipea. Tilanteen rauhoituttua maltillinen saunominen kuvaamallasi tavalla käy laatuun.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.