Apu

Kysy Kiminkiseltä: iriitti

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Olen epätoivoinen iriittipotilas ja sai­rastanut kolme vuot­ta. Minulla ei ole ko­keiden perusteella reumaa, mutta olen reumapo­lin asiakas. Erilaisia lääkkeitä on kokeiltu, mikä masentaa ja tekee oloni koekaniiniksi, haittavaikutuksista puhumat­takaan. Kaikki alkoi kampylo­bakteerista, jonka sain ulko­mailla. Haluaisin maalaislää­kärin mielipiteen, kuinka saada iriittikierre poikki. Iriitti uusii melkein heti silmätippo­jen lopetuksen jälkeen.

Näytä vastaus

Vastaus:

VÄRIKALVOTULEHDUS (IRIITTI) on yleisin silmän sisäinen tuleh­dus. Siinä silmän värillisenä nä­kyvä osa tulehtuu. Sen johto-oi­reita ovat punoittava ja särkevä silmä, paikallinen aristus ja va­lonarkuus. Pitemmälle ehtiessä näkö su­menee ja kiinnikkeet voivat pie­nentää silmäterää. Näitä oireita ei ole tavanomaisessa sidekal­votulehduksessa kuin harvoin. Vaiva on useimmiten vain toi­sessa silmässä.

Lastenreumassa iriitti voi olla täysin oireeton. Iriitti on nuorten aikuisten tauti. Sitä esiintyy vuodessa 12 ihmisellä sadastatuhannesta. Suomessa 80 prosenttia potilais­ta on HLA-B27-positiivisia, mikä merkitsee muita suurempaa pe­rinnöllistä alttiutta sairastua reumatyyppisiin sairauksiin.

Iriitti voi olla ilmentymä sel­kärankareumasta, sarkoidoosis­ta, lastenreumasta, Behcetin taudista, poskiontelo- tai ham­paan juuren tulehduksesta, suo­liston tulehduksista tai sokeri­taudista. Monet potilaat ovat lo­pulta muuten terveitä, eikä irii­tille löydetä selvää syytä.

Kampylobakteeri on yksi gastroenteriitin (tarttuva ma­hatauti) aiheuttajista ja silläkin voi olla yhteys iriittiin kuten Si­nulla. Kampylobakteerin aihe­uttaman ripulin jälkeen voi ke­hittyä myös reaktiivinen artriit­ti eli ohimenevä niveltulehdus, joka muistuttaa nivelreumaa. Ymmärrän kysymyksestäsi, että iriittikierrettäsi on yritetty saada poikki nivelreumaan käytettävillä lääkkeillä.

Valitet­tavasti emme tunne muuta kei­noa kuin kulloisenkin iriittivai­heen mahdollisimman huolelli­nen hoito tipoilla ja voiteilla ja estohoito reumalääkkeillä. Älä menetä toivoasi. En usko, että tilanteesi jatkuu koko ikääsi täl­laisena.

Julkaistu: 10.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.