Apu

Kysy Kiminkiseltä: Imusolmuke huolestuttaa - liittyykö suurentuminen karttakieleen?

Tapani Kiminkinen

KuvatAdobe Stock

Kysymys:

Hammaslääkäri totesi ohimennen tarkastuksen yhteydessä, että minulla on karttakieli. Se on välillä vaivannut, mutta en ole käynyt lääkärissä. Minulla on kuitenkin ollut pitkään suurentunut imusolmuke kaulassa oikealla puolella leuan alla. En ole näyttänyt sitä lääkärille. Nyt pohdin, liittyykö suurentunut imusolmuke karttakieleen ja miksi karttakielen toteamisessa tarkistetaan suurentuneet imusolmukkeet.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kieli on lääkärille mysteeri: kuuluuko se minulle vai hammaskollegalle. Suu on alue, jossa tunnen suurta epävarmuutta – riittääkö osaamiseni? Hammaslääkäri tutkii sen rukkaset kädessä, maski naamalla ja heittelee varmoin vedoin kieltä puolelta toiselle kuin halpaa makkaraa, jolloin alueen poikkeavuudet avautuvat hänelle kuin merimaisema ruotsinlaivan ikkunasta.

Kieli sekä kiehtoo että harmittaa. Suu kielineen päivineen voi viestiä yleissairaudesta. Ottakaamme kieli vakavasti.

Jälleen kerran siteeraan ihotautilääkäri Matti Hannukselaa. Karttakieli on hyvänlaatuinen, krooninen tai uusiutuva kielen vaiva, jota esiintyy 2–3  prosentilla väestöstä – puolta useammin naisilla kuin miehillä. Syytä siihen ei tunneta, mutta joskus se liittyy psoriaasiin, astmaan tai atopiaan, ­eikä perinnöllinen aspektikaan ole poissuljettu.

Kielen yläpinnalle ja reunoihin muodostuu karttamaisia alueita, joista kielen nukka häviää kuin sika metsään. Kaljut alueet muistuttavat haavapintoja ja kuvautuvat nimensä veroisesti päivittäin vaihtuvina (sää)karttoina. Joillakin meistä esiintyy uurrekieltä, jossa näkyy kauempaa tarkasteltuna kuin villapaitamaan vuonoja. Tällöin kyseessä on vain rakenteellinen poikkeama, jolla ei ole mitään tekemistä sairaus-käsitteen kanssa. Tällaisen kielen omistajilla karttakieli on kuitenkin muita yleisempi.

Karttakieltä luonnehtii useammin hämmästyksen kauhistus kuin reaalinen ­oirehdinta. Kansalle tiedotetaan, että happamat juomat, alkoholi, voimakkaat mausteet ja tupakin käryttely voivat aiheuttaa kielessä kirvelyn aistimuksia, toteaa Hannuksela.

Karttakielen ilmaantumista ei nykytietämyksen perusteella kyetä ehkäisemään. Oireita voi tarvittaessa hoitaa kortisoniliuoksella.

Huolesi liittyy leukakul­massasi paistattelevaan imu­solmukkeeseen. Se ei liity ­mitenkään itse karttakieleen. Imusolmukkeiden tunnusteleminen kuuluu varotoimenpiteeksi suun alueen limakalvomuutosten yhteydessä sen vuoksi, ettei esimerkiksi haavauma sattuisi olemaan merkki pahanlaatuisesta taudista, vaikka siis puhdas karttakieli ei ­s­itä edustakaan.

Yleensä kasvainten etäpesäkkeet imusolmukkeissa ovat kiinteitä ja ne kasvavat nopeasti. Muistan ikuisesti lukiolaispojan, joka saapui vastaanotolleni näyttämään kaulalleen ilmestyneitä patteja. Ne olivat suuria ja kovia kuin perunat. Taustalta paljastui aggressiivinen imusolmukesyöpä. Poika taisteli urhoollisesti viisi vuotta, kunnes ­tauti vei voiton. Hänen tyttöystävänsä jaksoi jakaa elämän hänen rinnallaan kuolemaan saakka. Muistelen sitä kyyneleet silmissä.

Jos solmukkeesi on säilynyt kauan samanlaisena, se on ­todennäköisesti harmiton. ­Mikäli asia arveluttaa, poikkea näyttämässä sitä lääkärille. Sen laatu saadaan kyllä tarvittaessa selville.

Julkaistu: 16.9.2019

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.