Apu

Kysy Kiminkiseltä: ilmavaivat

Kysymys:

Olen 68-vuotias mieshenkilö, ja mielestäni normaalipainoinen. Ongelmani on, kun minua pierettää päivän mittaan tämän tästä. Tämä on sikäli hankalaa, kun se ”paukku” voi tulla, vaikka sitä yrittää pidätelläkin. On sanonta, että pierua ei saa pietellä eikä nurin niskoin laskea, mutta onkohan ”kurenarut” löystyneet näin vanhetessa? Mistähän tuota kaasua tuonne mahaan oikein tulee liian kanssa?

Minulla kyllä on refluksitauti, johon on lääkityksenä Somac 20 mg 1–2 tablettia päivässä, aiemmin oli Nexium 40 mg. Olisikohan se niin, että kun ei röyhtäyttele entiseen tapaan, niin se purkautuu tuolta peräpäästä?

Syön normaalia kotiruokaa vihannesten kera. Popsin kyllä magnesiumia, valkosipulia ja omega-3:a jokaista pillerin päivässä. Minulla on lääkitys eturauhasen liikakasvuun ja verenpaineeseen Losartan 25mg/ päivä. Eihän tuon lääkityksen sitä piereskelyä luulisi aiheuttavan vai kuinka? Tätä ilmavaivaa on ollut todella pitkään, vuosia. Myös nuo liialliset mahahapot ovat olleet kauan vaivana. Saako tuota kaasun muodostusta mitenkään aisoihin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tänään kuuntelin terveyskeskuksessamme vastaanottoa pitävän ortopedin luentoa. Siinä tuli selvästi esille se totuus, että kudokset vääjäämättä ikääntyessä rapistuvat, eikä sitä prosessia voi useimmiten puukon avulla muuksi muuttaa. Sama koskee jossain määrin peräsuolen sulkijalihastakin – olen saanut itse huomata: kaikenlaisten eritteiden pidätyskyky tuppaa huononemaan.

Myös ruokatorven ja vatsalaukun liitos löystyy, joten takaisinvirtauksen (refluksi) todennäköisyys lisääntyy. Voisi kuvitella, että myös röyhtäisy tulisi siten vanhemmiten sukkelammin.

Pikkuvauvathan röyhtäytetään imetyksen jälkeen olkapäätä vasten ilmavaivojen minimoimiseksi.

Valtaosa pakokaasusta syntyy paksusuolessa bakteerien tuottamana. Toki kaasua on mahdollista myös niellä. Suolikaasua muodostuu keskimäärin 7–8 desilitraa päivässä. Paukkujen määräksi arvioidaan 15–25 kertaa päivässä. Normaalin ylärajana pidetään 25:ttä Pertti Mustajoen mukaan.

Ruokaputken hermotus on järjestetty niin, että sen turpoaminen alkaa tuntua tympeältä ja äärimmäinen täyttyminen suolitukoksen yhteydessä erittäin kivuliaalta. Turvottelun tunne liittyy usein toiminnallisiin vatsavaivoihin, joissa suolen seinämä reagoi herkemmin venytykselle. Toki kaasu saattaa myös jäädä jumiin suolen mutkiin.

Suolikaasun määrä liittyy ravinnon laatuun. Tietyt ruoat kulkeutuvat ohutsuolen läpi bakteerien ravinnoksi, jolloin kaasun määrä lisääntyy (muun muassa palkokasvit). Laktoosi-intoleranssissa käyminen aiheutuu imeytymättömästä maitosokerista – mämmipierut mallassokerista – joillakin on sienisokerin imeytymishäiriö eli trehaloosi. Sorbitoli ja ksylitoli voivat aiheuttaa turvottelua. Joskus taustalla saattaa olla ohutsuolen imeytymishäiriö, erityisesti keliakia.

Säännöllinen liikkuminen vilkastuttaa tunnetusti suolen toimintaa ja järjen juoksua. Ilman reseptiä on apteekeissa saatavilla dimetikonia, jota käytetään 3–4 kertaa päivässä. Se vähentää ilmakuplaa ympäröivän liman pintajännitystä, jolloin pienet kaasukuplat yhdistyvät isommiksi ja kulkeutuvat helpommin suolesta pois.

Kannattaa tarkkailla ravintoaan ja tehdä edellä esittämäni mukaan kokeiluja. Ellei mikään auta, on tarpeellista palauttaa mieliin vanhan kansakoulun opit: salaa pieraisemisen taito.

Julkaistu: 29.6.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.