Apu

Kysy Kiminkiseltä: II-tyypin diabetekseen on lääkitys, mutta paino vain nousee

KuvatFotolia
Julkaistu 17.7.2018

Kysymys:

Minulla on tyypin II diabetes. Lääkitys: Janumet 50/1000 mg 2 tbl / päivä (aloitettu 2015) ja Forxiga 10 mg, 1 tbl /päivä (2016). Tämä lääkitys jatkuu, mutta olen saanut 10 kiloa painoa lisää, ja sokeriarvot vain nousevat. Olen keskustellut lääkärin kanssa, jos lääkkeitä vaihdettaisiin, mutta hän ei suostu vaihtoon. Onko lääkitys kohdallaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

On, mutta painosi ei. Tyypin II sokeritaudin taustalla piilee vahva perimä. Tunnetaan parisensataa geeniä, jotka taudille altistavat. Ne vaikuttavat vuosien ja vuosikymmenien aikana siten, että insuliinieritys haimasta vähitellen hiipuu. Varsinkin, jos on perinyt geeniryppään ja lihoo, insuliini ei tehoa kunnolla – lihava saattaa tarvita neljä kertaa enemmän insuliinia kuin laiha ja liikkuva. Vääjäämättä käy niin, että ennen pitkää haiman insuliinituotanto ei enää riitäkään, vaan sokeritauti puhkeaa. Taustalla on pari muutakin mekanismia, mutta tämä on se oleellinen.

Melkoisen diabetesepidemian taustalla on väestön lihominen ja vähäinen liikunta. Ainoa fysiologinen tapa korjata tilanne on laihtua ja liikkua. Lääkehoidon tehosta ei käy puhuminen samalla viikollakaan. Jos ihmisellä on tyypin II sokeritautia suvussa, erityisesti silloin Kiminkinen kieltää lihomisen tykkänään – ja liikkua pitää!

Naisilta Kiminkinen kieltää ehdottomasti koko sairastumisen, sillä tuntemattomasta syystä juuri heillä tyypin II sokeritauti on vaarallisempi valtimonkovettumataudin näkökulmasta. Sepelvaltimotautikuolleisuuden vaara on diabeetikkomiehillä neljä kertaa, diabeetikkonaisilla jopa 15 kertaa suurempi kuin ei-diabeetikoilla. Kun nainen sairastuu tyypin II sokeritautiin, hän on vaarassa saada sydän- ja verisuonitaudin yhtä helposti kuin sydäninfarktin sairastanut.

Lääkityksessäsi ei ole mitään vikaa. Kaikki lääkkeesi ovat nykyaikaisia, ja niillä on laihtumista tukeva vaikutus. Tehoa saisi lisää siirtymällä inkretiinilääkkeen pistettävään muotoon. Tyypin II sokeritaudissakin insuliini saattaa vuosikymmenten jälkeen ehtyä haimasta (loppuun palanut tauti). Koska olet lihonut, se on epätodennäköistä. Asia on testattavissa laboratoriossa. Se ja lääkehoitosi kokonaisuus selviävät oman lääkärisi kanssa.

Ylivoimaisesti tärkeintä on nyt laihtua ja liikkua! Mikään lääkehoito ei sitä korvaa. Tiedän, että komennus maistuu happamalta, ja olet siitä kuullut kyllästymiseen saakka. Laihtuminen on kuitenkin täysin mahdollista. Kertomastani ymmärtänet, miten vaarallinen tautisi on, joten tätä halpaa ja tehokasta oikeaa hoitoa ei kannata jättää käyttämättä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.