Apu

Kysy Kiminkiseltä: Ihan kuin selässäni olisi jotain ylimääräistä, mistä se johtuu?

Kysymys:

Puoli vuotta sitten selkäpuolellani alkoi tuntua, että joku painaa oikealla melkein kyljessä, kun istun tuolin selkää vasten. Jatkuvasti piti vaihtaa asentoa. Ajoittain se tuntui enemmän, mutta aina sitä ei muistanut. Kuntosalikäynnin jälkeen kohta oli kipeä. Pikkuhiljaa olen huomannut, että se painaa enemmän, ihan kuin siellä olisi jotain ylimääräistä. 

Ystävättäreni sanoi, että paikka on enemmän koholla kuin toinen puoli. Lääkäri 

koetteli kylkeä ja totesi, ettei siellä ole mitään. Voi että se tuli helläksi parin tunnin päästä. Sairastan Sjögreniä, ja nivelrikkoa on kovasti. Voisiko lihaksessa olla jokin tähän viittaava muutos?

Näytä vastaus

Vastaus:

 

Kylkeä ja mieltäsi painaa kipu. En uskalla sanoa, mikä se on, koska en ole tutkinut Teitä vielä. Vastaus on siis sama kuin potilaan kysymykseen: ”Voinko istua?”

Lääkärin on pakko pelata aisteillaan ja kokemuksellaan ja muodostaa niistä joskus intuitioonkin perustuva todennäköisyyksien yhtälö. Satavarmasti tapauksessasi kyseessä on tukirankaan liittyvä lukkiutuma ennemmin kuin pahanlaatuisen kasvaimen etäpesäke. Silti koskaan ei voi olla asiasta täysin varma, ja sen epävarmuuden tuskan ja erehtymisen mahdollisuuden kanssa lääkärin on pakko elää. Ei ole mahdollista pestä Pilatuksen tapaan käsiään ja todeta:

”En löytänyt teiltä syöpää – vielä”. Vastuu on otettava ja kerrottava aina potilaalle: ”Hoitoon liittyy takuu, jos ette tule kuntoon, tulkaa uudestaan.” 

Koska vaivasi on jatkunut jo puoli vuotta, pahanlaatuisuuden mahdollisuus hiipuu. Miksi ylipäänsä tällaisella pelottelen?

Pitkän urani aikana yksittäisen aran kylkiruston taustalta on paljastunut esimerkiksi myelooma (sellainen leukemian sukuinen sairaus, joka saa aikaan pesäkkeitä luustossa). Tämän vuoksi elämä on opettanut varomaan sanoja (ainakin tällaisissa tilanteissa). Melko herkästi vähänkin epäilyttävissä tapauksissa tutkitutan potilaasta vähintään kudostuhoa mittaavat kokeet (senkka/crp). Vaikka nämä tuntuvat sangen yksinkertaisilta, niiden normaalius rauhoittaa mieltä tiettyyn pisteeseen. 

Tapauksessasi kopeloisin rintakehäsi ja selkäsi etsien arkaa kohtaa. Jatkaisin rintakehän rtg-kuvauksella (thorax) ja muutamalla laboratoriotutkimuksella. Niiden osoittauduttua todennäköisesti vapauttaviksi voisin kertaalleen suunnata kortisonipuudutepistoksen kipeään rustoon. 

Jos kipu osoittautuisi mieluummin heijastekivun kaltaiseksi, kuvaisimme vielä selkäruotoakin kyseiseltä alueelta, sillä vaiva voi hyvin säteillä nikamista. Siellä saattaa olla hermoa pinteeseen ankeuttavaa ahtaumaa tai jopa luhistumaa.

Mikäli tulosta ei saavutettaisi, pyrkisin saattamaan Sinut osaavan manuaalisen hoitajan turvallisiin käsiin. No, mistä sellaisia löytää? Se onkin hyvä kysymys, sillä valitettavasti tälle tärkeälle alalle ei ole vielä virallisia standardeja. Jos asuisit säällisellä etäisyydellä Helsingin Malmilta, menisin Karppisille

Julkaistu: 14.7.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.