Apu

Kysy Kiminkiseltä: Hormonikorvaushoidon aiheuttamat vaivat

Kysymys:

Minulla todettiin munasarjasyöpä huhtikuussa 2015. Se leikattiin huhtikuun lopussa. Samalla poistettiin imusolmukkeita ja vatsapaita. Syöpäsoluja ei ollut levinnyt kasvaimen ulkopuolelle. Sain kuusi kertaa solunsalpaajahoitoja. 

Huhtikuusta lähtien en ole saanut ottaa hormonikorvauspillereitä. Sen vuoksi on tullut vaivoja: kuumia aaltoja, mielialaongelmia ja univaikeuksia. Juuri näiden välttämiseksi aikoinaan aloitin hormonipillereiden syömisen. Ne auttoivat hyvin. 

Olen saanut Bellergaa oireiden lievitykseen, mutta se ei auta. Kuumia aaltoja tulee monta kertaa vuorokaudessa. Kaipaan hormonikorvauslääkitystä ja entistä hyvää elämääni. Olen 69-vuotias. Miksi en voi saada hormonilääkitystä vaikkapa laastareina? Saan kuitenkin käyttää Femoston-hormonilääkettä paikallisesti kuivuuteen. 

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksesi on spesifi ja tärkeä, joten siihen vastaaminen vaatii täsmätiedot. Niinpä pirautin kahdelle gynekologille: Maritta Hippeläiselle Kuopioon ja Mika Hellstenille Jyväskylään. Vastaukseni pohjautuu näihin keskusteluihin. 

Kun kyse on sairauksista, joita esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä, tulee aina mieleen, voisiko naishormonilla olla jotakin merkitystä niiden synnyssä. Munasarjasyöpä on kiistatta naisten tauti. Lienee lievää näyttöä siitä, että vaihdevuosioireisiin käytetty hormonihoito lisää pienesti, mutta vain pienesti, munasarjasyövän riskiä. Munasarjasyöpiä on useita tyyppejä. Lähinnä vain endometrioosin pohjalta syntynyt tauti on selvästi estrogeeniriippuvainen.

Ensisijainen toimenpide on mennä tämän vastauksen kanssa munasarjasyöpääsi hoitavan lääkärin juttusille ja kysyä häneltä, voisiko tapauksessasi käyttää estrogeenia vaihdevuosioireiden lievittämiseen. 15 prosentilla naisista kuumat/kylmät aaltoilut jatkuvat aina elämän loppuun saakka. Reilua oirehdintaa voi hoitaa tehokkaasti vain estrogeenilla. Valtaosalle munasarjasyöpäpotilaista sen pitäisi periaatteessa sopia. Kyse on, kuten kerrot, keskeisesti myös elämänlaadusta. 

Toinen ongelmakohta hipaisee estrogeenia ja rintasyöpää, missä suhteessa lääkärit ovat varovaisia. Estrogeenihoitoa käytetään nykyään ensisijaisesti vaikeiden vaihdevuosioireiden hoitoon ja silloinkin vain sen aikaa, mikä vaaditaan oireiden väistymiseen. Toisaalta joillakin naisista vaihdevuosioireilu on elämänmittaista. Niinpä itsellänikin on yhdeksänkymppisiä potilaita, jotka ovat käyttäneet menestyksellisesti estrogeenia kymmeniä vuosia ja voineet hyvin. Hoidon hyödyt ja mahdolliset haitat pitää aina punnita avoimesti ja antaa tämän jälkeen potilaan tehdä asiasta päätös – tietysti lääkärin tulee sulkea topakasti pois ehdottomat vasta-aiheet. 

Suosittelen kaikille naisille menopaussin (ne vihonviimeiset kuukautiset) jälkeen loppuelämäksi käyttöön paikallista estrogeenia. Se pitää yllä seksuaaliterveyttä ja ehkäisee jossain määrin virtsan karkailua sekä tulehduksia. Se ei luonnollisesti vaikuta autonomisen hermoston oireisiin kuten kuumiin/kylmiin aaltoihin ja univaikeuksiin, mutta on alakerran osalta yhtä tehokas kuin systeeminen (tabletteina nieltävä, laastarit, iholle levitettävät voiteet) estrogeenihoitokin. Paikallishoito emättimeen ei aiheuta rintasyöpää ja sopii myös rintasyövän sairastaneille. Mikäli rintasyöpäpotilas haluaa olla tästä asiasta täysin varma, hän voi käyttää estradiolia sisältävän valmisteen asemasta estriolia. Paikallishoitovalmisteita saa apteekista ilman reseptiä, eikä Kela enää osallistu niiden kustannuksiin. Sen verran voi reseptistä kuitenkin olla hyötyä, että reseptillä saatava 24 puikulan pakkauskoko estradiolia on halvempi kuin ilman reseptiä ostettava 18 kappaleen. 

Julkaistu: 14.12.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.