Apu

Kysy Kiminkiseltä: hoitotahto

Kysymys:

Tiedän, että hoitotestamenttiin on olemassa kaavake, mutta onko hoitotahtoon? Onko hoitotahto mahdollisesti vapaamuotoinen? Tarvitaanko todistajat vai riittääkö, että vain kirjoitan sen omin käsin? Kuinka pitkä tuo selvitys saa olla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Herranen aika, miten hyvän kysymyksen esitit! Olemme sellaisten asioiden äärellä, mitkä pitäisi laittaa ajoissa ja täysipäisenä kuntoon. Tämä ei ole kuoleman esiin manaamista, vaikka kuinka olisi taikauskoinen.

Isäni kuoli helmikuun alussa – äitini jo 25 vuotta sitten. Isän sairauden aikana laitoimme puolisoni Ullan kanssa asiamme järjestykseen. Teimme keskinäisen testamentin ja edunvalvontavaltuutuksen toisillemme ja lapsillemme. Hoitotahdon puemme kirjalliseen muotoon kysymyksesi seurauksena. Koska tyttäremme ovat samanmielisiä ja nuorimmaisemme lääkäri, emme usko sitä tosin tarvitsevamme, mutta ei vara koskaan venettä kaada, joten viemme sen muiden asiakirjojemme mukana pankin tallelokeroon yhdessä isäni perukirjan kanssa. Kopion hoitotahdosta toimitamme terveyskeskukseen ja pyydämme siitä merkinnän sähköiseen terveyskertomukseemme.

Kannattaa ottaa huomioon nykyinen aika. Parisuhteet eivät ole kirkossa yhteen kertaan kuulutettuja, joten moni maatila on pirstoutunut jopa lasten ex-puolisoiden vaateiden vuoksi. Raha ratkaisee valitettavasti erittäin usein. Nämä taloudellisesti elintärkeät asiat kannattaa hoitaa alta pois ajoissa ja ottaa ennalta huomioon pahin mahdollinen etiäinen. Siksi jokaisen kannattaa laatia asiallinen testamentti ja aivan ehdottomasti myös edunvalvontavaltuutus, joka vahvistetaan maistraatissa vasta sitten, jos tilanne kääntyy henkilökohtaisen oikeustoimikelvottomuuden puolelle.

Hoitotahto ja -testamentti tarkoittavat samaa asiaa. Ydinjuttu on se, että ne laaditaan kirjalliseen muotoon ja vahvistetaan kahdella esteettömällä todistajalla. Erinomaiset valmiit kaavakkeet löytyvät helposti netistä THL:n sivuilta, kun kirjoittaa Googleen joko hoitotahto tai hoitotestamentti. Tekstit ovat molemmissa identtiset.

Hoitotahdon voi ilmaista myös vapaamuotoisesti laatimalla paperille oman versionsa, josta asiat käyvät ilmi. Todistajat pitää silloinkin muistaa pyytää. Ei kai asiakirjan pituudelle ja tarkkuudelle ole rajaa asetettu, mutta lyhyestä virsi kaunis. Voihan siihen ydinasian liitteeksi laatia toivomuksia, esimerkiksi millaista konjakkia toivoisi silloin tällöin pienen siivun tai vaikkapa pyynnön ehtoollisesta. Ne eivät kuitenkaan ole oleellisia varsinaisen ydinasian ratkaisemiseksi hoitotilanteessa. Niistä voi keskustella etukäteen omaisten kanssa, eikä tietenkään haittaa, vaikka myös ne ovat kirjallisessa muodossa. Usein kuolemaan liittyviä asioita ei rohjeta ottaa puheeksi, sillä usein oletamme elävämme ikuisesti.

Kun saat hoitotahdon valmiiksi, toimita se terveyskeskukseen ja vahdi, että siitä tehdään merkintä tiedostoosi ja itse paperi otetaan säilytykseen.

Julkaistu: 3.6.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.