Apu

Kysy Kiminkiseltä: hidastunut puheentuotanto

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Olen 37-vuotias nainen ja haluaisin tietää, mitä minussa tapahtuu, kun puheen tuotantoni on alkanut hidastua. Välillä en saa millään muististani ulos tarvittavia sanoja, varsinkin jos olen nukkunut huonosti tai jännitän. Tai sanat tulevat suustani väärin. Teen kolmivuorotyötä. Sairastuin vuosi sitten kilpirauhasen vajaatoimintaan. Lääkkeenä Thyroxin-hoito. Teini-ikäisellä pojallani tuntuu olevan sama ongelma. Hänellä on suorastaan sanan hakemista, ei kuitenkaan änkytystä. Hänellä on todettu myös lukivaikeus. Mikä avuksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensimmäisenä tulee mieleen stressi. Kun on rikki väsynyt, ei ole ihme, jos ajatus alkaa pätkiä. Toisekseen kilpirauhasen vajaatoiminta voi saada hoitamattomana samaa aikaan. Uskoisin, että kilpirauhashormonipitoisuuksiasi seurataan tarkoin, kunnes korvaushoito on oikealla tasolla. Tärkein koe on TSH, jonka arvon tulisi olla hyvässä tasapainossa yhden ja kahden välillä (1–2 mU/l).

Oireiden tasaantuminen kestää aikansa, kunnes elimistö tottuu normaaliin kilpirauhashormonipitoisuuteen.

Eikö Sinulla ole koulussa todettu lukihäiriötä – vai oletko sen jotenkin kompensoinut?

Asia on mahdollista selvittää vieläkin. Ainakin meillä asia onnistuisi varaamalla aika terveyskeskuksen puheterapeutilta. Mikäli oireet huolestuttavat todella, aivojen CT- tai magneettikuvaus onnistunee teilläkin terveyskeskuksen sitoumuksella. Mainitsen tästä vain siksi, koska tämäntyyppisiin oireisiin voi liittyä ihmisillä pelkoa pahemmastakin, ja nykyään sellaiset pelot on helppo tutkimalla poistaa. Pojallasi on lukihäiriö, mikä selittää hänen oireensa.   

Julkaistu: 25.8.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.