Apu

Kysy Kiminkiseltä: hermokimput

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Oikean lonkan leikkauksen jälkeen jalkateräni on ikään kuin täynnä ”toppausta”. Nyt vaiva alkaa tuntua jo terveessä vasemmassa jalkaterässä. Mitä sanoo lääkäri näistä hermokimpuista?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lonkkaleikkauksen jälkeen koko jalassa esiintyy turvotusta usein lähes vuoden ajan. Lisäksi on mahdollista, että leikkauksen aikana jalkaan tulee hankalasta asennosta johtuvia hermopainanteita, jotka leikkauksen jälkeisenä aikana voivat aiheuttaa ohimeneviä tuntemuksia.

Leikkauksen jälkeinen turvotus väistyy vähitellen, kun liikunnallinen aktiviteetti lisääntyy ja lihakset alkavat pumpata nestettä kohti sydäntä. Liikkuminen on aina mahdottoman tärkeää terveyden kannalta. Jos istuu päivät läpeensä sohvilla polvet suorassa kulmassa, turpoavat sääret joskus aivan muodottomiksi.

Usein tätä asennosta, maan vetovoimasta ja liikkumattomuudesta johtuvaa turvotusta erehdytään luulemaan sydämen vajaatoiminnasta johtuvaksi. Sydämeltään terveille ihmisille aletaan syöttää joskus voimakkaita nesteenpoistolääkkeitä, jotka aiheuttavat monenlaisia haittavaikutuksia. Pökrätessä jopa lonkka saattaa murtua.  

Liikettä niveliin ja tarvittaessa tukisukat jalkaan! 

Julkaistu: 24.8.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.