Apu

Kysy Kiminkiseltä: hemoglobiinin mittaaminen

Kysymys:

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen kertoo Studio55.fissä hemoglobiinin mittaamisesta. Katso video!

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuinka usein hemoglobiiniarvo tulisi tarkistuttaa?

Tämä on yksilöllistä. Jos fertiili-ikäisellä naisella on taipumusta raudanpuuteanemiaan, arvoa on syytä vahtia pari kolmekin kertaa vuodessa. Hb laskee vasta sitten, kun rautavarastot ovat huvenneet. Niinpä raudan syöntiä tulee jatkaa niin kauan, kun varastot täyttyvät. Tämä tarkoittaa noin kolmea kuukautta sen jälkeen, kun Hb on korjaantunut. Vuototaipumuksen jatkuessa anemia kolkuttelee taas pian oven takana, joten ellei vuotoja saada kuriin, kannattaa rautaa käyttää kuureina jo ennaltaehkäisevästi. Mittarina voi käyttää rautavarastoarvoja. Naisen runsaita kuukautisia hillitään parhaiten hormonikierukan avulla, ellei raskautta lasketa.

Vanhemmalla iällä lääkärissä piipahtaminen silloin tällöin ei ole pahitteeksi, vaikka itsensä terveeksi mieltäisikin. Tällöin puhutaan noin yli 75-vuotiaista, joskin ihmiset vanhenevat yksilöllisesti. Vuoden parin välein verenkuva ja sydämen kuuntelu piilevän eteisvärinän vuoksi ovat mielessäni päällimmäisinä, ja tulisihan siinä muutkin asiat katsotuksi. Vanhemmalla iällä etenkin raudanpuuteanemian toteaminen edellyttää ehdottomasti paksunsuolen ja tarvittaessa myös vatsalaukun tähystämistä, ellei syy ole muuten itsestään selvä.

Julkaistu: 8.12.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.