Apu

Kysy Kiminkiseltä: Helikobakteeri

Kysymys:

Mikä on helikobakteeri, miten se todetaan ja häädetään? Haluaisin tietoa helikobakteerin toteamisesta.

Olen 79 vuotta täyttävä wanharouva ja potenut noin kaksi kuukautta kamalia vatsaoireita. Tunnin kahden kuluttua syömisestä oire alkaa alavatsasta ja nousee ihan rinnan alle ja jäytää jopa neljäkin tuntia. Oksettaa ja kuvottaa. Samalla kuume nousee kipujen aikana jopa 37,4 asteeseen.

Ostin apteekista Somac-nimistä vatsalääkettä. Söin sitä yhden päivässä. Ei auttanut. Sain ”arvauskeskuksen” lääkäriajan noin kuukauden päähän. Viikon kestin kipuja ja sain nyt kiireellisen ajan samalle päivälle. Lääkäri totesi, että kyseessä on ehkä helikobakteeri. Kehoitti olemaan syömättä mitään vatsalääkettä kaksi viikkoa ja sitten labraan. En kestänyt kuin yhden viikon kipuja. 

Sain ajan samalle huonosti suomea puhuvalle lääkärille. Määräsi vahvaa Somacia, mutta labrakokeisiin ei pääse, ellei voi olla kahta viikkoa syömättä näitä lääkkeitä. Eikö tätä bakteeria voi todellakaan todeta kuin vasta kahden viikon hirveiden tuskien kärsimisen jälkeen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pidät laillani provokaatioista, huomaan, kun kysyt vaivastasi toiselta ”arvauskeskuslääkäriltä”.

Kun tarkastellaan perusterveydenhuollon tasoa, on syytä arvioida koko maata ja ottaa huomioon se, että suurimmassa osassa Suomea koko väestö tulee ensisijaisesti juuri terveyskeskuksiin, joilla näissä tilanteissa on melkoinen käytännön kokemus koko kansanterveydestä sisältäen ennaltaehkäisyn kuin myös akuuttihoidon. Itse saan pidätellä temperamenttiani, kun taas näen yksityistoiminnan kukkasia lähes päivittäin. Silloin ei olekaan kyse enää pelkästä arvauksesta vaan siitä, että jos potilaasta tehdään asiakas, on lääkäri kauppias!

Tästä huolimatta tapauksessasi on toimittu ajattelemattomasti ja vastoin lääketieteen nykykäytäntöä. Jos ikäisesi potee kaksi kuukautta kamalia vatsavaivoja, jotka päättyvät kuvotukseen ja oksennukseen, hoitoa ei todellakaan aloiteta happosalpaajan kokeilulla, vaan suoraan tähystämällä ylävatsa (gastroskopia). 

Helicobacter pylori -infektio on tavattoman yleinen: noin puolella maapallon väestöstä on se. Kehittyneissä kulttuureissa se on vähenemässä. ikäisistäsi Suomessa toisen puolen arvioidaan olevan helikobakteerin kantajia. Noin puolelle bakteerin kantajista kehittyy mahakatarri ja yhdelle kymmenesosalle mahahaavatauti. Mahasyövän vaara lisääntyy 2–6-kertaiseksi. Yleensä tulehdus on oireeton. Oireettomien seulonta ei ole kannattavaa nykytiedon perusteella, jos silloinkaan. 

Potilaat ovat yksilöitä, joten yleistyksiä ei pidä mennä tekemään. Kaikilla, joita väsyttää, masentaa ja esiintyy kylmän tunnetta, ei ole kilpirauhasen vajaatoiminta. Ikäisilläsi naisilla kasvaa virtsassa hyvin usein oireettomasti colibasilli, mikä ei tarkoita hoidettavaa virtsatietulehdusta. Se ei niin ikään aiheuta dementiaa potevalla naisella aivodegeneraatioon tyypillisesti liittyvää harhaa, jossa potilas kuvittelee, että häneltä varastetaan tavaroita kuten alusvaatteita pyykkinarulta. Niinpä ikäihmiseltä sattumoisin löytyvä helikobakteeri ei useimmiten ole oireiden aiheuttaja, vaan pitää tehdä tarvittaessa täsmätutkimuksia kuten sinulla tähystys pahemman poissulkemiseksi.

Helikobakteeri häädetään vatsahaava- ja katarripotilailta aina. Alle 55-vuotiaalla toiminnallisia vatsavaivoja potevalla voidaan hoito antaa ilman tähystystä. Sitä vanhemmilta tilanne on syytä tarkistaa ylävatsan tähystyksellä. Hoito on aiheellista myös epäselvässä raudanpuuteanemiassa. Häätö toteutetaan yleensä viikon kestävällä kolmen lääkkeen yhdistelmällä, joihin kuuluvat happosalpaaja ja kaksi erilaista antibioottia. Tähystys on tehtävä iästä riippumatta aina heti, jos potilaalla on nielemisvaikeuksia tai kipu, oksentelua, laihtumista, anemiaa tai vaikeita tavanomaiselle hoidolle vastaamattomia oireita. 

Kuten huomaat, sinut on tähystettävä. Sen yhteydessä otettavista näytteistä tarkistetaan myös helikobakteeri. Tapauksessasi on suunnitteilla puhallustesti, mikä edellyttää happosalpaajasta kuten Somacista pidättäytymistä kahden viikon ajaksi. Lisäksi voidaan käyttää verikoetta ja joskus ulostusnäytettä. Itsekin suosin puhallustestiä.

Kehitys kehittyy. Vielä 1960-luvulla vatsahaava usein leikattiin, jolloin potilaat saivat kiusallisia jälkioireita. Nykyään vatsahaava hoidetaan antibiootein. Pohjukaissuolen haavoista noin 95 prosenttia on helikobakteerin aiheuttamia ja ne ovat käytännössä 

hyvänlaatuisia. Vatsalaukun haavoista osa johtuu tulehduskipulääkkeistä, mutta näistäkin haavoista noin 70 prosenttia on helikobakteeriperäisiä. Vatsalaukun haavaan liittyy pahanlaatuisuuden vaara, minkä vuoksi sen paranemista on seurattava. Vatsalaukun syöpä on meillä onneksemme vähentynyt. 

Julkaistu: 9.6.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.