Apu

Kysy Kiminkiseltä: haluttomuus

Kysymys:

Olen pohtinut asiaa puolelta jos toiselta, ja jutellutkin monen kanssa, mutta tyydyttävää vastausta en ole saanut. Kaikki media, lehdet, telkkari ja elokuvat ovat täynnä seksiä. Tämäkään ei haittaisi, mutta kun aiheena on ikääntyvien ihmisten seksi, niin aina saa lukea, kuinka se vähenee, hiipuu, muuttuu ja loppuukin jopa.

Mutta entä tämmöinen noin 60-vuotias kahden lapsen äiti, jota ei ole koskaan, missään iässä haluttanut? Lapset ovat saaneet alkunsa aviovelvollisuuden täyttämisestä. Oletko törmännyt moiseen kummajaiseen? Olenko kasvatuksen tulos? Olenkohan valinnut puolison, joka ei saa haluja heräämään?

En ainakaan tiedä, millaista on haluta. Irvokkainta on, että mieheni haluaisi aina, joten on tässä ”eräätkin kattoparrut laskettu”.  Olenkin miettinyt, onko ylitarjonta tehnyt minusta tällaisen, että en

koskaan ole ”ehtinyt” haluamaan. En tiedä – tyhmä kysymys, mutta olenkohan ainoa maailmassa?

Näytä vastaus

Vastaus:

No et tietenkään ole. Kävin juuri eilen puhumassa varttuneelle leidiseurueelle ja otin

aihepiirin puheeksi. Yksimielinen vastaus kuului: ”Vika on miehessä.” Galluptulosta on kuitenkin syytä tulkita hyväntahtoisen värittyneenä.

”Seksuaalisesta haluttomuudesta kärsivälle on ominaista jatkuva seksuaalisen halun tai seksuaalisten mielikuvien vähäisyys tai puuttuminen. Heikentynyt halu voi koskea kaikkia tilanteita, partnereita tai toimintoja tai rajoittua vain tiettyyn tilanteeseen, partneriin tai tapaan (esimerkiksi yhdyntään mutta ei itsetyydytykseen).” Lainaus on arvostamani psykiatrin Matti Huttusen tekstistä.

Kuten Matin määritelmästä voit päätellä, tarvitaan jonkin verran enemmän esitietoja. Kovin kauan olet ilmeisimmin vaiennut. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä selvitellä asiaa, jos kärsit tilanteesta. Koskaan ei pidä ryhtyä seksuaaliseen toimintaan vastoin tahtoaan. Parisuhde on kuitenkin aina kompromissi, jossa molempien puolikkaiden on kuunneltava toisen toiveita. Vaikket halua ole tunnistanutkaan, lienet kuitenkin kokenut vähintäänkin läheisyyttä kaikkina noina vuosikymmeninä.

Yleisesti haluttomuuden taustalla voi piillä epäilyjesi lisäksi useita muitakin lukkoja. Äärimmillään voi paljastua jopa lapsuuden seksuaalista hyväksikäyttöä ja/tai muuta väkivaltaa. Kehitysikä on saattanut olla seksuaalisuuskielteinen maailmankatsomuksellisista syistä. Suomessa myös seksuaalinen suuntautuminen voi vielä olla loppuun asti salattu ja vaiettu. Monet kaikkein arimmista asioista ovat usein häpeän ja syyllisyyden taakan alle jyrättyinä tietoisuuden saavuttamattomissa.

Eriasteinen haluttomuus on tavallinen naisten ongelma: suomalaisnaisista 15–35 prosenttia kokee haluttomuutta parisuhteissaan, menopaussi-ikäisistä jopa 70 prosenttia. Myös miesten haluttomuus on lisääntynyt. Tavallisimmin taustalla piilevät uupumus, ristiriidat kodin ja työn välillä sekä monimuotoiset parisuhteen arkeen sekä itse seksuaaliseen kanssakäymiseen liittyvät odotukset ja toiveissa pettyminen. Halukkuuden normaaliuden määrittäminen lienee mahdotonta. On mahdollista, että naisen kiinnostus seksuaalisiin toimintoihin on pysyvästi alentunut ja libido heikko, eikä hän koe tarvetta hakea apua haluttomuuteensa. Tämän hän kokee normaaliksi – seksi ei häntä vain kiinnosta (Mia Venhola, Pirkko Brusila).

Kiitos, että nostit tärkeän asian esille. Tässä on mahdollista vain raapaista pintaa ja kannustaa ihmisiä keskustelemaan kumppaninsa kanssa, ottamaan selvää asiasta ja puhumaan omalle lääkärille. Pyritään yhdessä eteenpäin!

Julkaistu: 20.5.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.