Apu

Kysy Kiminkiseltä: Gynekologiset termit – Mitä ne tarkoittavat? "Lääkäreitä painostetaan käyttämään kuivan kesän oravaakin kuivempaa tekstiä"

KuvatFotolia
Julkaistu: 25.8.2019

Kysymys:

Mitä tarkoittavat gynekologiset termit FR, DR, D, G, AP, TIS ja MI ultrakuvassa? Milloin Hcg mitataan? Onko gonadotropiini FH hormoni, joka voi kertoa raskauden noin 12 viikolla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hoitokertomuksien terminologiaa ei ymmäretä

Tästä olen meuhkannut kuin huutavan ääni erämaassa. Lääkärit tahtovat käyttää hoitokertomuksissa sellaista slangia ja lyhenteitä, joista ei saa selvää Erkkikään. Hoitokertomukset ovat potilaan nähtävissa Kanta-palvelussa.

Lääkäreitä painostetaan käyttämään kuivan kesän oravaakin kuivempaa tekstiä, joka pitäisi muotoilla tarkkaan ja jaotella koko valtakunnassa tismalleen samalla tavalla (ns. strukturoitu sanelu). Näin toimimalla tekstistä voidaan tietotekniikan avulla poimia ydinsanoja ja muodostaa niistä käyrää ja käppyrää. Mutta tämä ei ole inhimillistä.

Olen tottunut käyttämään B- ja muissa pitemmissä lausunnoissa arkiproosaa kuvaillessani potilaan tilannetta. Se ei merkitse sitä, että tiedepohjainen totuus muuttuisi yhtään miksikään, tai että potilasta loukattaisiin. Uskon lisäksi, että lukija saa luovasta kielestä paremman käsityksen kokonaistilanteesta. Tästä tavastani en tule luopumaan, vaikka aseella uhattaisiin.

Saamasi ultraäänilausunto on silkkaa siansaksaa. En ymmärrä siitä yhtään mitään. Lähetin siitä kopion Turkuun saakka, jossa gynekologiporukka äimisteli sitä yhtä ihmeissään.

En tiedä, onko kysymyksessa pila, joten otan kysymyksen vakavasti.

Yksittäiset kirjaimet eivät ole standardilyhenteitä mistään. AP:n voisi olettaa tarkoittavan kohdun kokoa. Jos joku gynekologi ihan tosissaan käyttää moisia lyhenteitä, ne ovat vain hänen oman ymmärryksensä varaisia.

Toinen asia on se, että havaitsen nykyään käytettävän mitä ihmeellisimpiä laboratoriotutkimuksia. Pääsäännöksi pitää paaluttaa se, että lääkäri itsetietää, mitä pyytää ja miksi. Jos hän ei tiedä, mitä jokin testi mittaa, ei sitä tule missään nimessä pyytää. Siinä palaa rahaa tarpeettomasti.

Tietämättömyyttään ei voi korvata hienonkuuloisella mukamaslatinalla, termeillä eikä eksoottisilla tutkimuksilla. Rehellistä on myöntää tarpeen tullen tietämättömyytensä.

Tavitaanko hormonitestejä

Gynekologiassa käytännön yleislääkäri tarvitsee hormonitestejä erittäin harvoin. Raskaustestit perustuvat siihen, että hedelmöitymisen jälkeen istukka alkaa tuottaa hormoneita. Munasolu kiinnittyy kohdun seinämään noin viikon kuluttua siitä, kun se on kohdannut siittiön ja hedelmöittynyt. Kiinnityskohtaan kasvaa istukka, joka alkaa tuottaa koriongonadotropiinia (Hcg) eli istukkahormonia. Sitä ei naisella ole, ellei hän ole raskaana. Se voidaan osoittaa virtsasta pikatestillä. Tulos on luotettava muutaman päivän kuluttua kuukautisten poisjäämisestä. Verinäytteestä raskaus pystytään toteamaan hieman aikaisemmin. Se on tärkeää, jos epäillään kohdunulkoista raskautta.

Vaihdevuosien mittaaminen

Vaihdevuosien aikana estrogeenin mittaamisesta ei ole käytännössä hyötyä. Mikäli halutaan kohdun poiston tai hormonikierukan yhteydessä selvittää, joko vaihdevuodet ovat alkaneet, käytetään aivolisäkkeestä erittyvän FSH:n määritystä.

Jos kuukautiset jäävät pois ilman raskautta tai rinnat alkavat erittää, tutkitaan maitohormoni prolaktiini ja kilpirauhasen toiminta.

Polykystisten munasarjojen tapauksessa voidaan lisäksi määrittää testosteroni.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.