Apu

Kysy Kiminkiseltä: glukosamiini

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Avun numerossa 38 Satu Tiivola kertoo, että niveltulehduksiin auttavat näkinkenkäjauhe tai simpukankuorijauhe. Netistä löysin vihersimpukkakapselit, mutta en noita Tiivolan mainitsemia – onkohan niitä olemassakaan ja mikä on niiden vaikutus?

Olen 70-vuotias nainen, jolla on nivelrikko, ollut jo ainakin 10 vuotta käsissä. Nyt varpaat ovat todella kipeät, ja niitä särkee melkein aina, niin myös vasenta lonkkaa. Lääkityksenä on ollut jo melkein kymmenen vuoden ajan Comfora 595 mg, ja siitä on ollut apua jonkin verran. Lisäksi syön Armidexia ensi kevääseen asti.

Minua arveluttaa, sopivatko lääkkeet yhteen. Mitä tapahtuu, jos ostan vihersimpukkaa ja alan sitä syödä? Vähenisivätkö varvaskivut?

Näytä vastaus

Vastaus:

En ole luontaistuotteiden asiantuntija, vaikka maalaispoika olenkin. Uskon kuitenkin, että noita Tiivolan mainitsemia tuotteita on varmasti myynnissä alan liikkeissä. Käsitykseni mukaan sekä ne että vihersimpukkakapselit sisältävät samaa ainetta, glukosamiinia, jota jo käytät Comfora-nimisenä valmisteena. Se on lääketehtaan valmistama ja saatavissa apteekeista. Yleensä glukosamiinia hankitaan lääkärin reseptillä, mutta sitä on kaupan myös käsikauppavalmisteena pienempänä pitoisuutena.  

Glukosamiini on rustojen ja nivelpintojen ainesosa. Lääketieteessä ollaan tarkkoja siitä, että annetuilla lääkkeillä ja hoidoilla on osoitettua vaikuttavuutta. Tämän hetken näyttö glukosamiinista on ristiriitaista: joissakin tutkimuksissa näyttöä on, toisissa sitten taas ei. Siksi Käypä hoito -suosituksessa todetaan, että se saattaa lievittää nivelrikkokipua ja/tai parantaa toimintakykyä.

Mitä pitemmäksi urani on muodostunut, sitä varovaisemmaksi olen käynyt lausunnoissani.

Lääketieteen opetuksessa Suomessa esiintyi joskus vähän sitä vikaa, että se näyttäytyi liian kapeakatseisena suhteessa kansainvälisyyteen ja luovuuteen. Usein pidettiin kiinni vain yhdestä totuudesta.

1970- ja 1980-luvuilla lasten korvatulehdukset hoidettiin Suomessa tärykalvopistoilla sekä antibiooteilla, vaikka muualla ei näin tehty. Meillä työskennellyt hollantilaislääkäri joutui monet kerrat noloon tilanteeseen, kun hänen konservatiivista linjaansa paheksuttiin. Nyt mekin hoidamme otiitit kuten muut. Käsitys astmasta muuttui samoihin aikoihin päinvastaiseksi. Kun 80-luvun alussa esitin kirurgien kokouksessa, että tulevaisuudessa paksusuolet tähystetään eikä kuvata, minulle naurettiin säälivästi.

Vatsahaavat hoidettiin ennen usein kirurgisesti, mutta nyt ne taltutetaan antibiootein (helikobakteeri). Antibiootteja saatetaan käyttää tulevaisuudessa lasten autismin ja selkien välilevytyrävaivojen hoidossa. Myös valtimoahtaumaplakkien repeämistä provosoivan tulehduksen hoitoon etsitään keinoa.

Esimerkeillä tarkoitan sitä, että tutkijoiden ja lääkäreiden tulee olla lähtökohtaisesti avarakatseisia.

Tämä ei sulje pois sitä, että ennen kuin lääke tai terapia otetaan laajempaan käyttöön vakavien sairauksien hoidossa, siitä pitää tietenkin saada tutkittu näyttö. Luontaistuotteita ei testata kuten lääkkeitä, joten sen vuoksi päädyn suosittelemaan mieluummin apteekin tuotteita.

Jotkut nivelrikkopotilaat hyötyvät glukosamiinista. Tarkkaan ei tiedetä, mihin vaikutus perustuu.

Sen arvellaan hillitsevän tulehdusta ja jotenkin osallistuvan ruston aineenvaihduntaan. Toisaalta kyse on usein tuntemuksesta, jota on vaikeaa objektiivisesti mitata. Hoitojen yhteydessä on otettava huomioon myös kohtaamisvaikutuksen osuus. Järkikin sanoo, että mikäli nivel on kovin pahoin tuhoutunut, siihen on aika vaikea vaikuttaa merkittävästi glukosamiinilla. Valmiste on hyvin siedetty, joten sen käytöstä ei ole paljon muuta kuin taloudellista haittaa. Se vaikuttaa, jos vaikuttaa, kaikkiin niveliin. Siksi en näe mitään estettä sille, miksi sitä ei kokeilisi. Jos se auttaa, olemme kaikki tyytyväisiä.

 

Julkaistu: 2.11.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.