Apu

Kysy Kiminkiseltä: fototoksinen reaktio

Kysymys:

Puutarhaa hoitaessani katkoin lipstikkayrtin varsia ilman hanskoja. Todennäköisesti sain kasvin nestettä käsilleni. Kädet altistuivat myös auringonvalolle. Seuraavina päivinä käsiini oli tullut muutamia läiskiä ja jossain on vesikellojakin. Kuinka kauan paraneminen näistä ”myrkytysläiskistä” mahtaa kestää, meneekö vuosi tai parikin? Mitä ehdotat hoitokeinoksi, jotain voidettako?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tämänkertaisissa vastauksissani tarvitsen keskeisesti professori Matti Hannukselan asiantuntemusta. Fototoksisessa reaktiossa jokin kemikaali sitoo itseensä UV-säteilyn energiaa, josta osa aiheuttaa kudoksissa kemiallisia muutoksia. Fototoksinen reaktio saavuttaa huippunsa noin kolmen vuorokauden kuluttua. Lievimmillään se näyttäytyy punoituksena ja voimakkaimmillaan suurena rakkulana. Tyypillisiä fototoksisia kosketusreaktioita ovat kasvien psoraleenien aiheuttamat ihomuutokset.

Psoraleenit kiinnittyvät UV-säteilyn vaikutuksesta tumien DNA-ketjuihin ja solukalvoihin. UV-herkkyys kestää sen jälkeen 3–5 päivää. Psoraleeni ilman UV-säteilyä ei aiheuta minkäänlaista reaktiota! Rakkulainen ihottuma paranee parissa viikossa, mutta voi jättää jälkeensä pigmenttijäljen 1–2 vuodeksi. Hoitona käy alussa kortisonivoide ja kostea kääre. Tärkeimpiä psoraleeneja sisältäviä kasveja ovat meillä jättiputket, väinönputki, karhunputki, lipstikka, selleri, aitoviikuna, mooseksenpalavapensas, tuoksuruuta ja sitruspuut. Psoraleeneja käytetään ihotautien hoidossa herkistämään ihoa UV-säteilylle (PUVA-hoito).

 

Julkaistu: 2.9.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.