Apu

Kysy Kiminkiseltä: eturistisiderepeämä

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Loukkasin polveni vuonna 1988 kaatumisen yhteydessä erittäin pahasti. Terveyskeskuksessa sanottiin sen vain tärähtäneen. Olin yksitoista vuorokautta sairauslomalla ja kävin töissä kipeällä polvella kaksi kuukautta, kunnes huomasin reisilihaksen alkaneen kuihtua.

Kävin sitten yksityislääkärissä. Hän totesi polven eturistisiteen olevan poikki. Se tähystettiin, mutta todettiin vaan, että poikki mikä poikki.

Pikkuhiljaa polveni alkoi mennä niin epävakaaksi, että se petti pienenkin kuormituksen alla. Se on usein ylitaipuva ja on aiheuttanut paljon kaatumista ja loukkaantumisia.

Vuonna 2007 sain lähetteen keskussairaalan leikkaavaan yksikköön. Menin suurin toivein: viimeinkin pääsen siitä kyynärsauvasta eroon! Ortopedi tuli sitten jututtamaan ja sanoi, ettei enää kannata tehdä mitään, koska täytän loppuvuodesta jo 60 ja elinaikaa on tähteellä korkeintaan kymmenen vuotta…

Miten voisin tehokkaasti käyttää nämä viimeiset jäljellä olevat neljä vuotta?

Näytä vastaus

Vastaus:

On kaksi asiaa, mitä lääkärin ei pidä koskaan mennä tekemään: antaa tarkkoja arvioita potilaan odotettavissa olevasta elinajasta ja vatsan päältä katsomalla syntyvän lapsen painosta.

Polven eturistisiteen repeämässä taustalla on voimakas kiertovamma, hypystä alastulo tai nopea pysähdys.

Vamman jälkeen on turvotusta ja liikerajoitusta. Polvessa tuntuu kävellessä pettämisen tunnetta.

Tärkeää on ohjata reisilihasharjoitukset ja varmistaa, että polvi saadaan ojentumaan suoraksi mahdollisimman pian. Ortopedille toivotaan päästävän 1–3 viikon kuluessa.

Kaikkia eturistisiderepeämiä ei tarvitse leikata. Paras leikkausajankohta on noin neljän viikon kuluttua vammasta. Revennyt eturistiside poistetaan leikkauksessa ja korvataan potilaan omilla jänteillä.

Primaaristi eturistisidevammaa ei ole ollenkaan helppoa havaita. Klassisesti polvessa tuntuu testattaessa väljyyttä, mikä voi toki peittyä kivun alle. Nykyisenä magneettitutkimusaikana diagnostiikka on helpottunut, joskin tutkimukseen ei ole helppoa päästä monillakaan paikkakunnilla.

Valitettavasti tässä ratkaisee joskus raha, mikä ei ole eettisesti oikein. Nivelsiteen korjausleikkaus tulee kyseeseen, kun potilas harrastaa paljon liikuntaa ja polven löysyydestä on selvästi haittaa. Myös joissakin ammateissa löysä polvi on sietämätön.

Tapauksessasi jänne päätettiin jättää korjaamatta. Ehkä leikkaus olisi kuitenkin kannattanut tehdä.

Luonnollisesti kovin liikaväljä polvi kuluu aikaa myöten, kuten Sinullekin on käynyt. Ehkäpä lääkäri kaikesta huolimatta nyt viimeksi arvioi vain aikaa polven tekonivelleikkaukseen eikä maanpäällisen elämäsi jäljellä olevaa mittaa. Muussa tapauksessa kannattaisi myydä metsänsä ja lähteä vähän kiertämään maalimoo vaikkapa Apukerhon mainion Tuulan matkassa!

 

Julkaistu: 14.9.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.