Apu

Kysy Kiminkiseltä: eturauhassyöpä

Julkaistu: 25.11.2016

Kysymys:

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen kertoo Studio55.fissä eturauhassyövästä. Katso video!

Näytä vastaus

Vastaus:

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä, joka aiheuttaa noin 800 suomalaisen kuoleman vuosittain. Keuhkosyöpä tappaa vieläkin enemmän (vuonna 2014 eturauhassyöpä 859 ja hengitysteiden syöpä 1 417). Ongelma eturauhassyövän tapauksessa on se, ettei ole olemassa sellaista seulontatutkimusta, joka löytäisi oireettomien miesten joukosta ne, jotka kuolevat ilman hoitoa eturauhassyöpään. Tauti voi olla täysin piilevä niin, että jopa 80 prosentilla 80-vuotiaista on löydettävissä syöpä, jos eturauhanen siivutetaan metvurstipötkön tapaan. Harmitonta eturauhassyöpää ei tietenkään kannata etsiä eikä hoitaa, sillä hoito on useimmiten kovin kiusallista potilaalle ja hänen partnerilleen. Pitäisi siis keksiä menetelmä, jolla löydettäisiin aggressiivinen eturauhassyöpä. PSA:sta ei ole siihen. Tunnetaan sellainenkin aggressiivinen syöpä, jossa PSA ei nouse.

Professori Eero Saksela kirjoitti Duodecim-lehdessä 2015; 131(4):360-1 PSA:sta kriittisen artikkelin. Hän referoi USA:n seulontoja arvioivaa asiantuntijapaneelia: ”Kuvitelkaamme kaksi suurta auditoriota, joista toisessa on tuhat tervettä miestä, jotka ovat käyneet läpi PSA-seulonnan sekä siihen liittyvät toimenpiteet, ja toisessa samoin tuhat samanikäistä miestä, joita ei ole testattu. Kahdeksan miestä kummastakin ryhmästä tulee aikanaan kuolemaan eturauhassyöpään. Siinä eturauhassyövän seulontojen tilastollinen todellisuus."

Eikö PSA:lla ole yhtään mitään merkitystä? Näin ei voi sanoa, vaikka oireettomien miesten joukkoseulontaan siitä ei siis olekaan. Eturauhassyöpä on yleensä alkuun ja pitkään täysin oireeton – harmiton hamaan potilaan muuhun syyhyn kuolemiseen saakka. Jos aggressiivisemmassakin taudissa jotain oiretta sikiää, se on samanmoista kuin eturauhasen hyvänlaatuisessa liikakasvussa. Luustoon levinnyt eturauhassyöpä aiheuttaa vanhemmalla miehellä selkä- ja lantiokipuja, jolloin sitä on syytä epäillä. Eturauhassyövistä noin 2–5 prosenttia on periytyvään syöpäalttiuteen liittyviä ja noin 15–20 prosenttia perheittäin esiintyviä. Yleisimmistä syövistä vahvin merkitys perintötekijöillä on eturauhassyövässä, kertoo Käypä hoito.

Jos potilaalla on vahva sukurasite tappavaan eturauhassyöpään, tulee häntä seurata. Jos kellä tahansa miehellä esiintyy oireita, tulee hänet tutkia. Tutkimukseen kuuluu eturauhasen asiantunteva tunnustelu peräsuolen kautta ja löydökseen suhteutettu PSA:n tulkinta. Jos eturauhanen on pehmeä ja PSA on matala, aggressiivisen eturauhassyövän todennäköisyys on vähäinen, mutta ei koskaan totaalisen poissuljettu. Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin pelata todennäköisyyksillä. Jos eturauhasessa tunnetaan kokeneen tunnustelijan sormella poikkeavaa kiinteyttä tai kyhmyjä, tulee ottaa koepalat PSA:n tuloksesta riippumatta.

Jos koepaloissa todetaan eturauhassyöpä, miten sitten toimitaan, sillä aggressiivinen syöpä pitää hoitaa ja harmiton jättää hoitamatta? Koepalojen mikroskooppinen tutkimus tuo viitteitä mahdollisesta aggressiivisuudesta. Asiaa voidaan selvittää lisää etenkin nuoremmalla potilaalla magneettitutkimuksella, sillä aggressiivinen syöpä näkyy keskimäärin magneetissa ja harmiton taas ei. Tietenkin selvitetään, onko syöpä mahdollisesti levinnyt jo eturauhasen ulkopuolelle, jolloin hoitolinja on erilainen. Hoidon valintaan vaikuttavat tietenkin myös miehen ikä sekä muut sairaudet.

Eturauhassyöpä on hormoniriippuvainen. Ilman mieshormoni testosteronia sitä ei kehity. Tämä asettaa vaikeuden myös testosteronikorvaushoidolle. Jos potilaalla sattuu olemaan kehittymässä oleva aggressiivinen eturauhassyöpä, testosteroni ei tee sille hyvää. Eturauhassyöpää hoidetaan tapauksesta riippuen pelkällä seurannalla, radikaalilla leikkauksella, testosteronin vaikutuksen poistavalla hormonihoidolla, paikallisella tai laajemmalla sädehoidolla sekä sytostaateilla. Hoidon tulokset ovat kovasti parantuneet viime vuosina.

Mutta se PSA. Se nousee iän myötä eturauhassolujen lisääntyessä. Suureneviin PSA-arvoihin liittyy lisääntyvissä prosenteissa eturauhassyövän mahdollisuus. Mikäli PSA:n vapaana veressä esiintyvä osuus pienenee, lisää se eturauhassyövän todennäköisyyttä PSA:n arvoilla 2,5–10. Myös PSA:n nopeasti nouseva käyrä viittaa syövän mahdollisuuteen. Mutta sitä se ei kerro, onko syöpä aggressiivinen, mihin tosin viittaa kovin korkea arvo. Aggressiivisuus arvioidaan edellä esittämälläni tavalla.

PSA:ta tarvitaan eturauhassyövän seurannassa ja myös seulonnassa oireisilla potilailla ja niillä, joilla on suvussa perinnöllistä eturauhassyöpää. Jos oireeton mies haluaa PSA-testin, tulee se häneltä ottaa, mutta vasta sen jälkeen, kun hänelle on ensin selvitetty, mihin se voi johtaa. Varmuuden vuoksi kopeloisin kuitenkin ensin hänen eturauhasensa, joka on siis perustutkimus eikä välttämättä kerro lääkärin perverssiydestä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.