Apu

Kysy Kiminkiseltä: eturauhaslääkkeet

Julkaistu: 5.2.2016

Kysymys:

Olen 80-vuotias äijä, jota on kiusannut eturauhanen 50 vuotta. Vaiva on pysynyt lääkkeillä hallinnassa. Lääkitykseni on Gefina 5 mg ja Xatral 10 mg. Nyt kuvioon ovat tulleet kohonneet silmänpaineet.

Paineenalennushoidot ovat meneillään, mutta onko Xatral-lääkkeellä mitään yhteyttä kohonneisiin silmänpaineisiin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Elimistömme toimintaa säätelee tiedostettujen järjestelmien lisäksi tahdosta riippumaton autonominen hermosto, joka jaetaan sympaattiseen ja parasympaattiseen osaan. Ne toimivat toistensa vastavaikuttajina. Sympaattinen hermosto stimuloi ja parasympaattinen rauhoittelee – kuin kantensa valinnut vakka parisuhteessa.

Sisäelimiin tulee sekä sympaattisia että parasympaattisia hermosäikeitä. Päästäkseen hermojen välitilan yli sähköimpulssi tarvitsee lossin tai sillan, joina toimivat välittäjäaineet: sympaattisella puolella asetyylikoliini ja noradrenaliini, parasympaattisella puolella asetyylikoliini. Autonomisen hermoston toiminnassa on kyse yksilön suojaamisesta. Puhutaan pelko- ja pakoreaktiosta, fight or flight, jolloin elimistö valmistellaan sympaattisen hermoston toimesta nopeasti toimintakuntoiseksi. Rauhoittumisessa taas parasympaattinen puoli toppuuttelee toimintaa: syö ja lepää, eat and rest.

Kun punainen valo on vaihtumassa lähtösuoralla vihreäksi, sympaattinen hermosto aktivoituu ja nostaa sydämen sykettä ja iskutilavuutta, silmäterät laajenevat, adrenaliinin ja noradrenaliinin erittyminen lisämunuaisen ytimestä kiihtyy, verenpaine kohoaa ja sokerin muodostuminen maksassa lisääntyy. Parasympaattinen hermosto vaikuttaa päinvastoin: sydämen syke hidastuu, silmäterät supistuvat, verenpaine laskee, ruoansulatuskanavan verenkierto aktivoituu, ruoansulatus tehostuu, sisäelinten sileät lihakset rentoutuvat, adrenaliinin ja noradrenaliinin eritys tyrehtyvät.

Monilla lääkkeillä on antikolinergista vaikutusta – ne toimivat siten parasympaattisen hermoston vastaisesti. Silmässä se merkitsee silmäterän laajentumista, mikä voi nostaa silmänpainetta vaikeuttamalla silmänesteen kiertoa. Monilla virtsankarkaamiseen käytettävillä vanhemmilla valmisteilla ja psyykenlääkkeillä on antikolinergista vaikutusta.

Käyttämäsi eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun tarkoitettu Xatral ei sisällä antikolinergista potentiaalia, joten sitä voi huoletta käyttää silmänpainetaudissa. Se rentouttaa virtsaputken ja -rakon seudun sileää lihasta ja helpottaa virtsarakon tyhjenemistä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.