Apu

Kysy Kiminkiseltä: Eturauhanen piiputtaa ja vessassa pitää juosta

Julkaistu: 13.10.2017

Kysymys:

Olen ollut PSA-seurannassa useita ­vuosia jonkin verran koholla olevien arvojen (7,03 ug/l) ja erilaisten jumien vuoksi. ­Peräaukon kautta otettu ultra kertoi, että eturauhanen on 110 g, ja sen vuoksi noin kaksi vuotta sitten määrättiin jännitystä poistava ja liikakasvua estävä lääkitys (Gefina ­

5 mg ja Omnic Ocas 0,4 mg).

Eturauhanen on tutkittu uudelleen, mutta pienentymistä ei ole tapahtunut.  PSA-seurannassa arvo on laskenut (3.03 ug/l). Ongelmina ovat pissalla käynti kahdesti yössä, huono suihku sekä jonkin verran tiputtelua. Heräämisen jälkeen on käytävä useita kertoja pissalla. Joitain jumeja on yleensä yöllä, ja vessakäyntejä tunnin välein.

Silloin tällöin on myös äkillisiä vatsakipuja, jolloin suoli tyhjenee totaalisesti usealla kerralla. Joskus ei ehdi pöntölle. Kivun alkuvaiheessa on myös pahoinvointia.

Henkilääkärini on ehdottanut eturauhasen poistoa tai höyläystä. Mikä neuvoksi?

Mikko 70 v

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun miehellä alkaa ilmetä hyvin referoimiasi virtsaamisongelmia, pitää jokaisen tulla lääkäriin. Haastattelun lisäksi tärkein toimenpide on tunnustella eturauhanen. Jos se on pehmoinen ja samaan aikaan prostataspesifistä antigeeniä mittaava ”eturauhastesti” PSA on maltillinen, aggressiivisen eturauhassyövän mahdollisuus on vähäinen. Jos rauhanen todetaan kiinteäksi ja siinä havaitaan kyhmyjä, on syytä siirtyä tapailemaan koepaloja. 

Pidetään mielessä, että aina ei neuloilla osuta oikeaan kohtaan. Tuoreempi ase aggressiivisen aktiivista hoitoa edellyttävän eturauhassyövän diagnostiikassa on magneetti. Hyvänlaatuinen vain valistunutta seurantaa edellyttävä eturauhassyöpä ei yleensä tule esille magneetissa. 

Täysin sataprosenttisen luotettavaa keinoa aggressiivisenkaan syövän toteamiseksi ei ole, mutta näillä menetelmillä päästään melko hyvään tulokseen – varsinkin, kun huolehditaan hyvin seurannasta. 

Pitää muistaa, että PSA:sta ei ole eturauhassyövän seulontamenetelmäksi, sillä sen avulla ei kyetä löytämään niitä miehiä, jotka kuolevat eturauhassyöpään ilman hoitoa. Toki PSA:ta tarvitaan muun muassa perinnöllisen syövän tapauksissa, ikämiehen epäselvien selkäkipujen tutkimisessa ja etenkin eturauhassyövän seurannassa, joten ei sitä voi vielä paremman menetelmän puutteessa aivan lepikkoon heittää. 

Sinua on seurattu asiallisesti eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun vuoksi. Jo se puhuu vahvasti aggressiivista syöpää vastaan. Käytössäsi ovat keskeiset lääkkeet: toinen avaa virtsaputkea ja rakon kaulaa ja toinen pienentää eturauhasta. Pienentäjän tehon puolesta puhuu PSA:n puolittuminen – se tukee myös eturauhasesi hyvänlaatuisuutta. 

 Ongelmasi on se, että oireet eivät ole lievittyneet riittävästi. Tässä tilanteessa on mahdollista kokeilla vielä kolmantena lääkkeenä Betmigaa, joka rentouttaa rakkoa. Sitä ennen on paikallaan varmistaa ultraäänellä, ettei rakkoon jää liikaa jäännösvirtsaa, sillä muuten virtsaummen vaara lisääntyy. 

Jos lääkelinjalla ei selvitä, on urologin kanssa mietittävä tutkimusten jälkeen, millainen helpottava operaatio olisi tarpeen. Keskustelin asiasta luottourologini Mika Raitasen kanssa. Hän vahvisti hoitolinjauksen järkevyyden ja mainitsi, että leikkauksista se perinteinen höyläys on standardi. 

Joskus etenkin yksityispuolella käytetään eturauhasen lämmittämistä eri menetelmillä. Hoito perustuu sileän lihaksen rentouttamiseen samoin kuin tamsulosiini/alfutsosiinilääkityksenkin – myös teho on samaa luokkaa. Kyseeseen tulee lähinnä sellainen potilas, joka ei sovellu muihin hoitoihin. Vatsaoireen vuoksi ehdotan paksusuolen tähystämistä. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.