Apu

Kysy Kiminkiseltä: Eteisvärinän eli flimmerin hoito ja lääkitys

Kysymys:

Olen 73-vuotias normaalipainoinen naisihminen. Verenpainetauti ja kakkostyypin diabetes ovat lääkkeillä hallinnassa. Vuosi sitten alkoivat ”flimmerit” sydämessäni. Kolme kertaa minut vietiin ambulanssilla ensiapuun, missä rytmi tasaantui itsestään. Löydöksenä sairaalassa oli hiippaläppävuoto, sepelvaltimotautia ei ole. Lääkitykseksi sain beetasalpaajaa (Bisoprolol 2,5 mg) ja Marevania. Nopealyöntisyyskohtauksia ei ole ollut, mutta sydämen rytmi on epätasainen ja olo heikko. Lääkitykseni on: Metforem 2 x pv, Bisoprolol 2–3 x pv,  Micardis 40 mg, Atorvastatin 20 mg ja Amlodipin 5 mg 0,5–1.

Ulkoilen paljon, ja muutenkin asiani ovat kunnossa. Ongelmani on nopeasti huonontunut kuntoni, hengenahdistus ja toisinaan huimauskohtaukset. Kävin lääkärilläni kokeissa, mutta mitään hälyttävää ei löytynyt. Mistä on kyse? En suostu uskomaan, että tämä olisi vain alkavaa vanhuutta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Flimmeriä hoidetaan hyytymistä estävällä lääkkeellä

Tuskin pelkästään, mutta vauhdin hiipumiseen iän mukana olen ainakin juoksuradalla saanut itse sopeutua. Saat olla tyytyväinen siitä, että eteisvärinätaipumuksesi (flimmeri) on huomattu ennen kuin se olisi mahdollisesti aiheuttanut aivoinfarktin. Ei riski siihen ole tietenkään sataprosenttinen, mutta sen verran merkittävä, että hyytymistä estävä lääke (tapauksessasi Marevan) on tärkein lääkkeesi.

Jatkuvassa eteisvärinässä sydämen pumppausteho heikkenee noin kolmanneksen, koska eteiset nopeasti väristessään eivät pumppaa verta tehokkaasti kammioihin. Tämä voi tuntua joskus suorituskyvyn hiipumisena ja myös huippaamisena, kun verenpainekaan ei nouse esimerkiksi pystyyn noustessa yhtä ripeästi kuin ilman eteisvärinää.

Beetasalpauksen teho on optimoitava

Tuoreessa eteisvärinässä sydämen rytmi pyrkii useimmiten villiintymään, minkä vuoksi sitä jarrutetaan beetasalpauksella ja joskus myös digitaliksella. Normirytmiin käännettyä tai itsestään kääntynyttä eteisvärinää yritetään ehkäistä monilla lääkkeillä – myös beetasalpauksella. Flimmerin jäätyä pysyväksi, kuten useimmiten käy, sydän vuosien varrella mukautuu eteisvärinään, jolloin jarruja on hyvä keventää. Joskus beetasalpaus saattaa osoittautua liian tehokkaaksi. Silloin pulssi ei nouse rasituksessa sen vaatimalle tasolle, vaan potilas alkaa puuskuttaa vastamäessä ja tuntee väsyvänsä ja voivansa huonosti. Siksi on tärkeää optimoida beetasalpauksen teho. Se onnistuu potilas kunnollisesti haastattelemalla ja tekemällä tarvittaessa polkutesti ergometrillä (rasitus-EKG).

Flimmereitä voidaan hoitaa ablaatiohoidolla

Toistuviin rytminsiirtoihin ei ole syytä lähteä, jos vanhemmalla iällä eteisvärinät uusivat tiuhaan. Nuoremmilla, yleisimmin tervesydämisillä haittaavia flimmereitä voidaan yrittää hoitaa ablaatiohoidolla. Vanhemmalla potilaalla erinomainen vaihtoehto taajaan uusivissa eteisvärinöissä on tyytyminen flimmerirytmiin, jolloin hoitoon kuuluu hyytymistä estävä lääke ja useimmiten beetasalpaajajarru (Sinulla Bisoprol).

K-vitamiini vaikuttaa Marevanin tehoon

Marevan (varfariini) on hyytymisen estäjänä klassikko, mutta se alkaa hankaluutensa vuoksi siirtyä historiaan nyt, kun sille on tullut vaihtoehtoja. Marevanista tekee hankalan sen kapea tehoalue, jota pitää vahtia toistuvin laboratoriokokein (INR). Lisäksi sen pitoisuuteen vaikuttavat K-vitamiinia sisältävät kasvikset ja monet lääkkeet. Ihmiset eivät yleensä kerro lääkärilleen käyttämistään uskomusvalmisteista, jotka voivat aiheuttaa vaaratilanteita oikeiden lääkkeiden kanssa!

Marevania käytetään  tekoläppien ja läppävikojen yhteydessä

Marevanin uudet korvikkeet eivät edellytä laboratorioseurantaa, eikä ravinto ole niiden kanssa rajoitettua. Niidenkään yhteydessä ei voi käyttää tulehduskipulääkkeitä. Marevania käytetään edelleen tekoläppien ja läppävikojen yhteydessä. Uudet lääkkeet ovat huomattavasti Marevania kalliimpia. Ne maksavat ilman korvausta noin 90 e/kk ja peruskorvattuina hieman vajaat 60 e/kk. Marevan kustantaa vain muutaman euron kuukaudessa puhtaana aineena, mutta hoitokuluihin täytyy lisätä laboratorioseuranta matkoineen. Peruskorvausta uusista lääkkeistä voi flimmeripotilas anoa lääkärinlausunnolla Kelalta, jos riskipisteitä on vähintään kaksi.

Lääkekorvaukset

Tapauksessasi nämä täyttyvät iästä, sokeri- ja verenpainetaudista sekä sukupuolestasi. Peruskorvauksen myöntämisen jälkeen korvattavan lääkkeen ostaminen kartuttaa lääkkeiden omavastuukattoa. Kun se ylittää tänä vuonna 610,37 euroa, potilas maksaa jokaisesta korvattavasta lääkkeestä 2,50 e ostokerralta. Mikäli potilas ei voi saada uudesta hyytymisenestolääkkeestä peruskorvattavuutta, hän maksaa sen kokonaan itse.

Lue myös:

Kysy Kiminkiseltä: sydämen läppävika ja vajaatoiminta, leikkaushoito, katso myös video

Sydämen vajaatoiminnan oireet ja hoito, Kiminkinen vastaa myös videolla

Sydämen vajaatoiminnan ja pitkittyneen yskän yhteys. Katso video

Kysy Kiminkiseltä: Sepelvaltimotauti

Kysy Kiminkiseltä: Rytmihäiriö, milloin pitää huolestua?

Kysy Kiminkiseltä: Miten tunnistan eteisvärinän?

Julkaistu: 22.8.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.