Apu

Kysy Kiminkiseltä: eripituiset jalat

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Olen keski-ikäinen nainen, jolla on monenlaista kremppaa. Oikea puoli kropastani on lähes aina jostain kohtaa kipeä: niska, hartia, lonkka, ulkoreisi, ranne, jalkaterä… Kipu vaihtaa paikkaa ja toisinaan häviää. Olen käynyt fysiatrin ja jalkaterapeutin vastaanotolla. Jalkaterapeutin mukaan toinen jalkani on lyhyempi ja lantio sen vuoksi vinossa. Tämä aiheuttaisi asentovirheitä. Fysiatri taas diagnosoi hyvänlaatuisen yliliikkuvuuden ja sanoi, ettei vaivoihin ole lääkettä, koska ne ovat lihasperäisiä. Onko tämä totta? Fysiatri kehotti pitämään lihakset hyvässä kunnossa ja harrastamaan vaikka zumbaa, jotta lantion seutu pysyy liikkuvana. Onko mitään muuta tehtävissä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mielestäni olet saanut oikeat ohjeet. Esitiedot sinusta ovat kuitenkin niin vähäiset, joten en pysty pelkästään niiden perusteella tekemään diagnoosia.

Sinulla saattaisi olla fibromyalgia, jossa ilmenee särkyjä ja kremppaa siellä, täällä ja tuolla, ja lisäksi monia liitännäisvaivoja. Laaja-alaista kipua esiintyy vartalon vasemmalla ja oikealla puolella ja vyötärön ylä- ja alapuolella.  Lääkäri toteaa tällöin potilaalla tyypillisiä kopeloitavia kipupisteitä, joista on oikein karttakin tehty. Sen lisäksi saattaa esiintyä uupumusta, käsittelyarkuutta, puutumista, pistelyä, päänsärkyä, nivelten yliliikkuvuutta, oireita eri elimissä (ärtynyt suoli, tihentynyt virtsaamisen tarve, sydänoireet, gynekologiset ongelmat, jne.)  Oireet vaihtelevat ulkoisten (säätilan muutokset, saunominen) ja sisäisten (stressi) tekijöiden vaikutuksesta.

Suosittelen tutustumaan Googlen kautta terveyskirjastoon ja etsimään sieltä fibromyalgiaa käsittelevän artikkelin. Sen perusteella kykenet päättelemään, voisivatko oireesi sopia siihen. Fibromyalgia on hyvänlaatuinen, ja sen hoidossa auttaa aktiivinen elämä.   

Julkaistu: 31.8.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.