Apu

Kysy Kiminkiseltä: epätasainen rintalasta

Kysymys:

Olen 78-vuotias mies. Minua on koko ikäni vaivannut se, että toinen rintalastani on korkeampi toista. Vähän kuin mannerlaatta työntyisi toista päin muodostaen vuoren. Sanon sitä kölirinnaksi. Vaimo tokaisi, että ”sulla on kananrinta”. Armeijassa olin A1, joten eivät ne rintaani vikana pitäneet.

Muistelen jonkun lääkärin sanoneen, että selkärankani on kiero. Mielestäni selkä on aina ollut hyvässä kunnossa, enkä silloinkaan ollut selän takia lääkärissä. 

Harrastiko joku esi-isäni sukurutsaa, josta tuli geenivirhe ja kölini? 13-vuotiaana kannoin ranteesta olkapäähän ulottuvaa kipsiä ainakin vuoden – myös se on voinut vääntää rintakehääni.

Näytä vastaus

Vastaus:

Yksilöitä olemme kansanterveyden kukkuloilla, joilta niin kauas kuin silmä siintää näkyy järviä lahtineen. Riimi työntyy väkisin mieleen, kun juuri kävin sydänjuhlassa Kangasalla.

On paljon rakenteita ja niiden variaatioita, joihin ortopedin ei tule puukollaan puuttua. Olen hyvilläni vallalla olevasta suuntauksesta, jossa etusijalla pidetään ihmisen toiminnallisuutta ja kuntoutuksen keinoja. Toki tässä on vielä paljon tehtävää: kun potilas eksyy pääkaupunkiseudulla ortopedin yksityisvastaanotolle, on sieltä tällä haavaa vaikeaa poistua ilman jonkin sorttista haavaa. On totuttu ajattelemaan, että ortopedin kuuluu leikata kuin pikkusirkkeli. 

Etenkin iäkkäämmällä akillesjänteen ja olkapään kiertäjäkalvosimen repeämät hoidetaan pääsääntöisesti kuntouttamalla. Polvia tähystellään vain poikkeustapauksissa, tekoniveliä ei laiteta heti ensimmäisellä käynnillä ja muutamien murtumien hoidossa palataan toiminnallisuutta, lyhempää kipsausaikaa ja leikkaamattomuutta kunnioittavaan hoitolinjaukseen – puukko säästetään täsmäkirurgiaan Kolumbus-kirurgian sijasta (lähti Intiaan – päätyi Amerikkaan). 

Konepellissä voi olla synnynnäisiä kupruja suuntaan tai toiseen. Vaikea kuopparinta (pectus excavatum) saattaa vaatia leikkauksen, jos se työntää rintakehän elimet liian ahtaalle. Harjurinta (pectus carinatum) aiheuttaa vain komean kölin, joka lisää sotilaan ryhtiä ja avartaa äänipohjaa. 

Kierosta selästä ei ole oireettomalle haittaa. Se ei tietenkään sulje pois sitä, että koululaiset on ryhdiltään tarkastettava kasvuiässä säännöllisesti hoidettavien tilanteiden varalta. Kuinka paljon erilaisissa pikku poikkeamissa keskimääräisestä rakenteessa on sitten perinnöllisyyttä tai huolimatonta tekoa, on vaikea arvioida. Helpoimmin se selviää sukulaisiaan kurkistamalla.

Julkaistu: 4.11.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.