Apu

Kysy Kiminkiseltä: epämääräiset oireet

Kysymys:

Äitini on vähän yli 63-vuotias ja ollut tähän asti hyvin terve. Hän elää hyvin terveellisesti, liikkuu paljon, ei käytä alkoholia eikä tupakoi. Vaihdevuosioireita oli 55–58 vuoden iässä. Vakituista lääkitystä ei ole. Hän on vielä työelämässä mukana.

Nyt on tullut erilaisia oireita: epämääräisiä vatsavaivoja, runsasta hikoilua (välillä palelua), yllättävää painon nousua, runsasta nestekertymää silmien alle, heräilyä yöllä, katkonaista unta. Lonkka- ja selkäsärkyä on myös alkanut esiintyä. Verikokeita on otettu, ja niissä ainoastaan AFOS-arvo on hiukan koholla. Ylävatsaultra tehty, ei poikkeavaa. Verenpainearvot ovat välillä hiukan koholla, 145/90, mutta useimmiten 130/75, aamulla mitattuina. Lähisuvussa on erimuotoista reumaa, kilpirauhassairauksia ja migreeniä. Oireet ovat alkaneet puolen viime vuoden aikana.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksesi aihepiiri todentuu erinomaiseksi. Vastaavat tapaukset herättävät paljon huolta ja aiheuttavat harmaita hiuksia myös lääkärille. Kyse on siitä, että erilaisilla sairauksilla esiintyy yhteisiä oireita, joihin kuuluu suuri osa luettelemistasi. Potilaat tuntevat itsensä huonovointisiksi (huono elämä, homelo olo), heitä voi väsyttää, huimata ja puuduttaa sieltä täältä. Esiintyy epämääräisiä kipuja, subjektiivista lämmön vaihtelua, väsymystä, palelua, hikoilua, selittämätöntä elopainon heittelyä, turvottelua ja niin edelleen.

Periaatteessa näitä oireita voi esiintyä pahanlaatuisissa sairauksissa, diabeteksessa, vaihdevuosissa, fibromyalgiassa, kilpirauhassairauksissa ja muissa endokrinologisissa sairauksissa, ahdistuneisuushäiriöissä, psyykkisissä tiloissa ja ylipäänsä missä tahansa sairaudessa tai jopa terveellä.

Tsuumataanpa kilpirauhasen vajaatoimintaan. Siinä aineenvaihdunta hidastuu, jolloin voi seurata muun muassa väsymystä, paleluherkkyyttä, painonnousua, ummetusta, sydämen sykkeen laiskistumista ja ihon kuivumista. Saattaa ilmetä turvotusta silmissä, kasvoissa ja säärissä. Oireet tulevat hitaasti jopa vuosien aikana, jolloin potilas ei edes havaitse niitä.

Äitisi tapauksessa voisi kuvitella, että lääkäri on käynyt läpi todennäköisimmät diagnoosivaihtoehdot, joista kilpirauhasen vajaatoiminta on heti kättelyssä esiin hyökkäävin. Yleensä heti alussa tarkistetaan kudostuhoa mittaavat testit (senkka ja CRP), verenkuva, verensokeri, munuaisten, maksan ja kilpirauhasen toiminta, veren kalsium, kalium ja natrium sekä keuhkojen röntgentutkimus. Luonnollisesti tutkimus aloitetaan ensin laajalla keskustelulla ja aistinvaraisilla havainnoilla, joita ei korvaa yhtikäs mikään.

Mikäli aiemmin hyvin terve ja selväpäinen turhista valittamaton ihminen alkaa tuntea itsensä sairaaksi, oireille löytyy useimmiten lopulta selkeä syy. Tutkimuksissa edetään pala palalta tarkentaen esitietoja ja oireita, mikä on joskus todellista salapoliisin työtä.

Afos-arvo on vähän koholla. Se ei yleensä paljon kerro. Useilla suomalaisilla se on talvisaikaan pikkuisen pystyssä D-vitamiinin vajauksen vuoksi. Joka tapauksessa esitietojen, havaintojen ja luottamuksellisen potilas-lääkärisuhteen keinoin tulee yhdessä potilaan kanssa edetä ja sulkea yleisimpiä oireiden aiheuttajia yksi toisensa jälkeen pois. Jotain voi löytyä, mutta joskus täytyy tyytyä siihen, ettei selitystä saada ja potilas silti porskuttaa. Silloin mistään vakavasta ei siis voinut olla kysymys.

En nyt puhu ollenkaan äidistäsi, mutta epämääräisten oireiden tapauksessa joillakin on taipumus etsiä lohtua aina uusista muotisairauksista. Alussa toivonkipinä kohtaamisvaikutuksen keinoin usein auttaa, mutta vaikutus osoittautuu useimmiten tilapäiseksi. Siksi on syytä tukeutua parhaaseen saatavilla olevaan tietoon.

Julkaistu: 24.6.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.