Apu

Tarttuuko enterorokko? Näin aikuinen voi saada lastentaudin – Apu-klinikka

Julkaistu: 21.11.2016

Kysymys:

Enterorokko: Olin lomareissulla Kreikassa syyskuussa ja sain enterorokon. Vesirakkuloita alkoi ilmestyä kämmeniin ja myös jalkapohjiin. Kävin kreikkalaisen kollegasi vastaanotolla, ja hän määräsi antihistamiinia ja ymmärtääkseni kortisonin tapaista voidetta (Xoxal ja Betafusin).

Miten ihmeessä tämmöinen lasten rokko aikuiseen tarttuu? Mistä sen saa ja voiko se uusia? Soitin Suomeen tultuani terveyskeskukseen. Sieltä kerrottiin, ettei mitään muuta kuuria tarvita, vaikka kyseessä on virustartunta.

Toinen kysymykseni koskee laihdutusta ja laihdutusleikkauksia. Kuka ja missä tekee nahkojen ”roikkoleikkauksia”? Jos pudottaa vaikka 50 kiloa, niin johan jää kamalaa nahkaa. Olen televisio-ohjelmia katsoessani miettinyt tätä monen monta kertaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Moniin infektiotauteihin liittyy iho-oireita. Niinpä läheskään kaikki epäillyt antibioottiallergiat eivät ole todellisia, vaan johtuvat etenkin vauva- ja lapsi-iässä antibioottikuurin kanssa samanaikaisesti esiintyneestä virustaudista. Välikorvatulehdus on yleensä virustaudin komplikaatio.

Rokkotaudeista puhutaan silloin, kun infektion näkyvänä keskeisenä oireena leimuaa iho. Rokkoja on saatu lisää, kun infektioiden virusopillinen diagnostiikka on kehittynyt.

Yksi tällainen on syksyisin esiintyvä Pogostan tauti, joka on viruksen aiheuttama ja hyttysten levittämä. Pogosta on taas Ilomantsin karjalankielinen vastine. Tätä tautia ei lasketa varsinaiseksi rokoksi, vaikka mielestäni sille olisi hyvät perusteet. Tosin nivelrokosta huomaan jo puhuttavan.

Enterorokon aiheuttaa enterovirus

Enteroviruksia tunnetaan rapiat 60 – jokin niistä aiheuttaa enterorokon. Tavallisesti tauti ilmenee normaalina pikkuflunssana tai silmän sidekalvon tulehduksena. Joskus harvoin myös aivokalvot voivat oireilla päänsärkyineen, mutta myös tämä rasittavampi taudin muoto on vaaraton ja paranee itsestään.

Rakkuloita ja näppylöitä esiintyy enterorokossa suussa, käsissä, jaloissa ja joskus muuallakin. Itämisaika on 3–7 vrk. Tartunta saadaan hengitystie-eritteiden ja ulosteen välityksellä.

Enterorokko tarttuu ikään katsomatta

Enterorokko ei sinänsä ikää katso. Toki se on yleisin alle 10-vuotiailla lapsilla, mutta voi tarttua varsinkin perheessä myös aikuisiin.

Ikäihmisillä en ole siihen törmännyt, mikä ilmentänee sitä, että iän myötä yksilölle on varmasti ehtinyt kehittyä vasta-aineita erilaisille viruksille.

Tauti ei kaipaa lääkitystä. Kreikkalaisen kollegan määräämät rohdot viittaavat siihen, ettei tauti ole välttämättä ollut hänelle tuttu.

Laihdutusleikkaus, pari kommenttia

Mitä tulee laihdutusleikkauksiin, totta on se, minkä olet todennut: raju laihtuminen jättää takin väljäksi.

Yleensä tehdään siten, että odotellaan rauhassa vuosi pari leikkauksen jälkeistä pysyvämpää tulosta. Mikäli siinä vaiheessa tilanteen stabiloiduttua ylimääräistä nahkaa valuu hehtaarimäärin, plastiikkakirurgi hoitaa loput.

Tämä hoitoketju kuuluu oleellisena osana kokonaishoitosuunnitelmaan. Siihen joudutaan joskus turvautumaan, mutta ainakaan omassa praktiikassani ei kovin usein.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.