Apu

Kysy Kiminkiseltä: ehkäisymenetelmät

Julkaistu: 14.10.2016

Kysymys:

Olen hyvin yliherkkä kaikenlaisille lääkkeille, ja sen takia en ole voinut hankkia e-pillereitä. Onko Suomessa olemassa naisille muita ehkäisymenetelmiä, ja mistä niitä voi hankkia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Olemme tottuneet luottamaan ja turvautumaan lääkkeisiin. Ei se mikään ihme ole, sillä farmakologinen lääketiede on nopeaan tahtiin kulkenut voitosta voittoon: tuberkuloosin ja polion nujertaminen lääkkein ja rokotuksin, kunnollinen anestesia (nukuttaminen) sekä erittäin monen pitkäaikaissairauden hoito.

Tilanne on valitettavasti hivenen karannut käsistä, kun lääkkeitä on alettu kehitellä tilanteisiin, jotka tulisi hoitaa fysiologiamme perintöä kunnioittavilla elämisen tavoilla. Esimerkiksi liikkumista on mahdotonta puristaa pilleriksi. Olen samaa mieltä siinä, että lääkkeiden käytössä tulee olla kriittinen. Aina olisi parasta, jos voisi elää luomuna ja terveenä. Valitettavasti niin ei aina ole. Itsekin käytän lääkkeitä nivelreumaan ja virtsanheittovaikeuksiin sekä jopa statiinia. Täytyy todeta, että niistä on koitunut ratkaisevaa apua.

Lääkitykseen, etenkin oirelääkkeisiin, liittyy erittäin merkittävä kohtaamisvaikutus (placebo). Jos oikein suurennuslasin kanssa lukee etukäteen valmisteyhteenvedon läpi, ottaa pillerin ja jää sitten odottelemaan mahdollisia haittavaikutuksia, todennäköisyys niiden ilmaantumiseen luonnollisesti kasvaa. Sellaista ihmistä ei olekaan, jolle todentamisen tasolla mitkään lääkkeet eivät biologis-farmakologisesti sopisi – silloin taustalla on pakko olla muita muuttujia.

Niinpä kysyn, oletko todella kokeillut ehkäisypillereitä? Jos olet, oletko kokeillut useampia valmisteita ja mitä mahdollisia haittoja niistä on ilmaantunut? Estrogeenipitoisuudet ja keltarauhashormonien laatu vaihtelevat yhdistelmäpilleristä toiseen, joten jokin valmiste voi sopia toista paremmin. Hyvin siedetyksi todentuu ehkäisyrengas, jonka kautta imeytyvä hormonimäärä on mahdollisimman vähäinen. Minulla on lukuisia tyytyväisiä tätä menetelmää käyttäviä potilaita. Lisäksi on mahdollista käyttää pelkkää keltarauhashormonia eli niin sanottuja minipillereitä. Vuotohäiriöiden määrä on silloin yhdistelmäpillereitä suurempi, mutta minipillerit soveltuvat hyvin vielä imettäville ja ovat ainoa mahdollinen pilleriehkäisy aurallista migreeniä poteville.

Keltarauhashormonia käytetään olkavarren ihon alle asennettavissa ehkäisykapseleissa ja hormonikierukoissa, joiden valikoimaa täydentämään on tullut pienempi ”prinsessamalliksi” (pakkauksen vaaleanpunainen värimaailma) kutsumani härveli. Hormonikierukka on ehdottoman kätevä, luotettava ja huoleton ehkäisykeino, ja erityisesti pienempi malli soveltuu paremmin synnyttämättömille. Elimistöön saakka yltävä keltarauhashormonipitoisuus on melko vähäinen.

Toki hormonittomia kuparikierukoitakin vielä saa, mutta kyllä hormonipeli on ne melko täydelleen syrjäyttänyt. Tarvittaessa toki sellaisen asennan, mikäli potilas ei hormonia missään muodossa toivo. Nuoren naisen ensisijainen ja luotettava ehkäisymenetelmä on matala-annoksinen ehkäisypilleri tai -rengas. Niin, ja onhan markkinoilla toki laastareitakin, joista imeytyy yhdistelmäpillereiden hormoneja. Muita riittävän luotettavia menetelmiä oikein käytetyn kondomin lisäksi ei minulle tule mieleen. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.