Apu

Kysy Kiminkiseltä: divertikkelit

Kysymys:

Ovatko umpipussitauti ja divertikkelit sama asia? Katsoin netistä, ja siellä sairaudet yhdistettiin. Minulla on todettu niin sanottu umpipussitauti, ja yksi ”pallo” on jo leikattu. Noin puolen vuoden kuluttua leikkauksesta ilmestyi uusi oikealle puolelle, lonkkanivelen kohdalle paksusuoleen. Se ei aiheuta särkyä, mutta ulosteen vaikeus kulkea paksusuolen läpi on epämukava oire. Olen 72-vuotias.

Näytä vastaus

Vastaus:

Umpi tekee ummehtuneeksi, mikä realisoituu ummetuksessa. Jos putki menee tukkoon, se lopulta täyttyy ja purkautuu yläpäästä, ellei sitten vallan puhkea. Ei suolen toimimattomuuden dynamiikka tämän monimutkaisempaa ole.

Ummetus liittyy umpipusseihin eli divertikkeleihin siten, että silloin vahvan suolen (paksusuoli) sisäinen paine kasvaa. Paine pitää tapanaan purkautua sieltä, missä rajapinta on heikoin. Tämä koskee niin suolen seinämää, vatsanpeitteitä (tyrät) kuin maanpuolustuksen tyhjiöpaikkojakin.

Paksusuolessa heikoimmat kohdat paikantuvat sinne, missä verisuonet kulkevat sen läpi. Suolen sisäisen paineen kasvaessa sen seinämä alkaa työntyä ulospäin muodostaen vähin erin umpipussin, vähän niin kuin pitkulaisen vappupallon tai kondomin.

Divertikuloosin katsotaan liittyvän vahäkuituiseen ravintoon, vähäiseen nesteiden nauttimiseen ja vaatimattomaan liikkumiseen. Nämä kaikki ainakin provosoivat ummetusta. Kun suoli yrittää ährätä pientä kuivaa kakkanokaretta kohti pönttöä, suolen sisäinen paine kohoaa. Samalla ärsyyntyy myös suolen pinta, mikä saattaa olla yhteydessä paksunsuolen syöpään. Ohimosuonet pullollaan työntäminen aamupöntöllä kuluttaa Aku Ankkaa ja Apu-lehteä sekä samalla pullauttaa peräpukamia, voi haavoittaa peräreikää ja äärimmäisessä tapauksessa työntää koko peräsuolen limakalvon ulos (rektumprolapsi).

Meillä läntisessä maailmassa paksusuolen umpipussit ovat yleisiä – vanhemmiten niitä pesii käytännössä jokaisella. Eivät ne sinänsä vaivoja aiheuta, ellei sitten katsota, että runsaat umpipussit olisivat osaltaan provosoimassa toiminnallisia suolivaivoja, kuten epäsäännöllistä vatsan toimintaa, ilmavaivoja ja ummetusta.

Divertikkeleihin voi liittyä kolmenlaisia komplikaatioita: umpipussin tulehtuminen, puhkeaminen ja verenvuoto suoleen. Divertikuliitti on umpilisäkkeen tulehduksen pikkuveli. Siinä umpipussi tulehtuu, jolloin potilaalla alkaa esiintyä vasemmalle alavatsalle paikantuvaa ja tärinästä tykkäämätöntä alavatsakipua. Yleensä tilaan liittyy lämpöilyä. Kun vastaanotolle saapuu rapeat viisikymppinen, joskus nuorempikin näitä oireita pursuava potilas, jolla myös kudostuhoa mittaava CRP osoittaa kohoamisen merkkejä ja vatsanpeitteet ovat vasemmalta painellen arat, pitää ensimmäisenä tulla mieleen divertikuliitin mahdollisuus. Naisilla siellä sijaitsee tietysti myös munasarja, mistä pitää ottaa vaarin.

Kirjoitetaan sähköinen resepti kaikkiin Suomen apteekkeihin kahdesta antibiootista kymmenen päivän ajaksi. Pitää varautua hyökkäämään myös sellaisia bakteereita vastaan, jotka pärjäävät vähähappisessa hyppelyssä. Jos kaikki sujuu hyvin, tulehdus väistyy ja paksusuoli voidaan varmuudeksi tähystää kuukauden kahden kuluttua syöpäsairauden sulkemiseksi pois.

Joskus tulehdus osoittautuu niin ankaraksi, että tarvitaan tilapäistä sairaalahoitoa suoneen annosteltavine antibiootteineen. Joskus tulehdus ja/tai divertikkelin puhkeaminen edellyttää puukkoon tarttumista ja konepellin avaamista.

Toisinaan taajaan uusivien tulehdusten vuoksi on pakko pätkäistä pala sisuskumia pois. Tähän voi johtaa myös muilla keinoilla talttumaton satunnainen verenvuoto divertikkelistä.

Myös tässä tilanteessa terveyteen kurkottavat elämisen tavat muodostuvat kaiken a:ksi ja ö:ksi. Muuten koko vahva suoli näyttää viimein sisältäpäin reikäiseltä kuin emmentaljuusto.

Julkaistu: 1.7.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.