Apu

Kysy Kiminkiseltä: diverkuliitti

Kysymys:

Minulla oli keväällä 2012 divertikuliitti-tulehdus. Miksi suolistoni ei ole tullut vielä kuntoon? Kakkani on löysää ja puuromaista, ei normaalia ulostetta. Sain kovat antibiootit suonensisäisesti ja suun kautta vielä kotona.

Näytä vastaus

Vastaus:

Paine purkautuu sieltä, missä rajapinta on heikoin. Näin syntyvät niin tyrät, divertikkelit, tulvat, henkiset hepulit kuin elintasorajan vuodotkin.

Kun paksusuolessa (sisuskumi) on painetta ylimäärin (liian vähän kuitua sisältävän ruokavalion sekä vähän juomisen ja liikkumisen seurauksena), antaa suolen seinämä periksi heikoimmista kohdista, jotka sijaitsevat yleensä suolen verisuonten yhteydessä. Tällöin syntyy pussukoita, divertikkeleitä, jotka voivat huonolla tuurille puhjeta aiheuttaen umpisuolenlisäkkeen tulehdusta (appendisiitti) muistuttavan tilanteen – tosin yleensä vasemmalle puolelle alavatsaa.

Divertikuliitti hoidetaan antibiootein. Mikäli tilanne on vakavampi, aloitetaan hoito usein suonensisäisesti. Yleensä pärjätään suun kautta annosteltavalla kahdella antibiootilla. Mukaan tarvitaan sellainen antibiootti, joka tehoaa myös hapenpuutteessa elämään kykeneviin bakteereihin.

Joskus oikein vaikean laajalle vatsakalvolle levinneen tulehduksen yhteydessä voidaan tarvita myös leikkausta. Reilun kuukauden kuluttua divertikuliitista on paksusuoli syytä tähystää syövän mahdollisuuden poissulkemiseksi.

Oletan, että divertikuliittisi on hoidettu näiden periaatteiden mukaisesti ja paksusuolesi on myös tähystetty. Ellei tähystystä ole vielä tehty, on se tehtävä pikimmiten. Reippaat antibioottikuurit tunnetusti häiritsevät suolen omaa bakteerikasvustoa kuukausitolkulla. Ne voivat provosoida myös antibioottiripulin, jonka yleinen aiheuttaja on Clostridium difficile -bakteeri. Tässä tapauksessa ripuli on kuitenkin yleensä selväpiirteinen ja tauti joskus myös vakava. Taudistasi on kulunut jo yli 1,5 vuotta, joten suolesi toiminnan olisi pitänyt jo kaiken järjen mukaan normaalisoitua. Kysynkin vielä kerran: onko paksusuolesi tähystetty divertikuliitin jälkeen?

Julkaistu: 27.7.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.