Apu

Kysy Kiminkiseltä: Autokolarin jälkeen ovat jalkateräni kipeytyneet kävellessä. Mikä auttaisi vaivaan?

Tapani Kiminkinen

KuvatAdobe Stock

Kysymys:

Olin pahassa nokkakolarissa toukokuussa 2017. Kolarin jälkeen varpaani alkoivat kipeytyä. Ne ovat kipeät, punoittavat ja kenkiä on ikävä pitää jalassa. Kipu pysyi puoli vuotta poissa, mutta nyt ne kipeytyivät uudelleen. Minulta murtui kolarissa polvilumpio, lonkkamaljakko, reisiluun pää, kylkiluita, rintaranka, vasen kämmen ja ranne. Äsken huomasin kävellessä, että varpaita kuumottaa ja ne ovat kipeät. Sohvalla istuessa ilman sukkia helpottaa. Mikä avuksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pistitpä pahan. Varpaasi ovat paikallisesti kipeät, punoittavat ja kuumottavat, eikä niitä siinä tilanteessa kärsi pitää kunnolla kengissä. Tilanne on jo paha silloin, jos mies ei kärsi astua.

Vaivasi alkoi muutama viikko vakavan onnettomuuden jälkeen. Toisaalta oireissa on ollut puolen vuoden taukokin. Olet saanut kolarissa hengenvaaralliset vammat. Rintarangan murtumassa on ollut onni matkassa, sillä alaraajojen halvaantuminen olisi voinut olla mahdollista. Et kerro, saitko murtumia jalkateriisi, joten uskoisin, ettei sellaisesta ole tietoa. Joskus on mahdollista, että huomio kohdistetaan vakavien murtumien hoitamiseen, jolloin varpaisiin ei tule kiinnittäneeksi huomiota semminkin, kun niissä mahdollisesti esiintyville pienille murtumille harvemmin tarvitsee tehdä mitään.

Tapauksessasi tämä lienee epätodennäköistä, mutta todennäköistä on se, että jotakin kolhua niillekin on rytäkässä täytynyt tulla. Vaivasi tutkiminen lähtee siitä, että jalkaterät tulee kuvata ja niiden verenkierto selvittää automaattisella ABI-mittauksella, joka järjestyy yleensä terveyskeskustasolla. Jatkossa voidaan tehdä myös jalkojen sähköhermotutkimus (ENMG).

Vammojen jälkeen voi kehittyä monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä CRPS, jota käsittelevään kysymykseen vastasin Avussa 7/2020. Siinä vamman tai sairauden laukaisemana kehittyy kipu, tuntomuutoksia sekä autonomisen hermoston ja motoriikan paikallinen toimintahäiriö. Hoito perustuu kivunlievityksen turvin suoritettavaan harjoitteluun.

Periaatteessa oireesi voisivat selittyä CRPS:llä. Siihen sopii vamma ja tyypillinen muutaman viikon viive, ennen kuin vaiva alkoi. Yleensä pahimmin oireilevat raajojen kärkiosat. Myös punoittelu sopisi autonomisen hermoston tekosiksi. Toisaalta kuvauksesi perusteella oireet rajoittuvat vain varpaisiin, ovat molemminpuolisia ja niissä on ollut peräti puolen vuoden tauko. Nämä eivät oikein sovi CRPS:n kuvaan. Jos vaiva on hankala, suosittelen käyntiä lääkärissä sekä harkittavaksi kertomiani tutkimuksia. Kyllä tilanteellesi selitys saadaan – uskon niin.

Julkaistu: 21.3.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.