Apu

Kysy Kiminkiseltä: ärtyvä suoli

Julkaistu: 28.10.2016

Kysymys:

Minulla on aina ollut huonosti toimiva suoli, joka toisaalta toimiessaan juoksuttaa vessaan usean kerran päivässä. Olen oppinut välttämään ruoka-aineita, joiden olen todennut liikkuvan huonosti, esimerkiksi riisiä. Kun suoli on kunnolla tukossa, tunnen kyltymätöntä nälkää pari päivää. Tällöin osaan jo varautua, että sen jälkeen vatsa tyhjenee ja vessan on oltava lähellä. Lääkärit ovat naureskelleet, kun olen kysynyt, mistä tämä ruoan tankkaus ennen melko täydellistä tyhjentymistä johtuu. Heidän mielestään tapahtumat eivät ole yhteydessä.

Miksi sitten osaan varautua vessapäivään, joka yleensä tankkauksen jälkeen tulee?

Onko muita ruoka-aineita kuin vilja ja riisi, joiden on todettu tukkivan suolta? Yleensä sanotaan, että viljoista saatavat kuidut nopeuttavat vatsan toimintaa. Voin vannoa, että minulla ne vain tukkivat suolta enemmän.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun putki täyttyy, sen sisällön on pakko lopulta purkautua jommastakummasta päästä. Ruoansulatuskanavahan on putki ihmisen läpi. Sisätila edustaa ulkoilmaa ja suolen sisäpinta rajaa ulkoisen ja sisäisen välillä. Se pinta muodostuu hyvinkin tärkeäksi ravintoaineiden imeytymien ja ihmisen puolustusjärjestelmän kehittymisen kannalta.  

Ravintokuitu, suolistosta imeytymättömät hiilihydraatit, ovat keskeisiä suolen toiminnalle. Viljan kuoriosassa ja kasviksissa on veteen liukenematonta selluloosaa. Kasvikumit ja pektiinit ovat vesiliukoisia ja muodostavat tahmeita hyytelöitä. Imeytymätön kuituaines siirtyy paksusuoleen, jossa se imee itseensä vettä ja pehmentää ulostemassaa. Kuidun runsas nauttiminen edistää suolen toimintaa, ehkäisee ummetusta ja siihen liittyviä toiminnallisia vatsavaivoja (Antti Aro). Suoliston bakteerit hajottavat osan kuidusta, mikä lisää kaasun muodostusta. Liukenematon kuitu ei vaikuta merkittävästi elimistön sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan. Vesiliukoisen kuidun lisääminen aterioille hidastaa verensokerin nousua aterian jälkeen ja laskee pahanlaatuisen kolesterolin pitoisuutta veressä. Paksusuolessa bakteerit hajottavat vesiliukoista kuitua enemmän kuin selluloosaa. Tällöin kaasua muodostuu enemmän, ja ulostetta notkistava vaikutus on vähäisempää.

Tulkitsen Sinun potevan ärtyvän suolen oireyhtymää ja siihen liittyvää ummetusta. Sen hoidossa suositellaan käytettäväksi psylliumin siemeniä tai muita liukenevia kuituja sisältäviä valmisteita. Ärtyvässä suolessa ilmavaivojen on todettu olevan yhteydessä tiettyihin hiilihydraatteihin, jotka kulkeutuvat ohutsuolesta paksusuoleen. Näitä hiilihydraatteja kutsutaan FODMAP-hiilihydraateiksi (ksylitoli, laktiloli, sorbitoli, mannitoli, fruktaanit ja raffinoosi). Kannattaa kokeilla välttää esimerkiksi palko- ja sipulikasveja, kaaleja, makeisia ja laktoosia. FODMAP-hiilihydraatteja on melko runsaasti myös vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Voisiko viljan sopimattomuus johtua tästä? Riisi on selvä peli: siinä on vähän kuitua, erityisesti kiillotetussa.

Palataan kansanterveyteen ja väestötasoon. Tehokkaimmin suolen sisältöä lisää viljan kuitu, jota on täysjyväleivissä ja -puuroissa. Suomalaiset saavat ravinnosta noin 20 grammaa kuituja päivässä. Ummetuspotilaan pitää saada vähintään 30–35 g päivässä ja mielellään enemmänkin (Pertti Mustajoki). Ohrassa ja erityisesti kaurassa on myös vesiliukoista kuitua. Ei pidä unohtaa marjoja ja hedelmiä. Riittävää kuidun saantia on kuitenkin vaikeaa toteuttaa ilman viljaa. Nestettä pitää juoda vähintään kaksi litraa päivässä ja tietysti panna henkilökohtaista töppöstä vilkkaasti toisen eteen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.