Apu

Kysy Kiminkiseltä: Antibioottien sivuoireet

Julkaistu: 18.3.2016

Kysymys:

Olen 68-vuotias innokas kuntoilija. Runsaat kolme vuotta sitten minulla oli kolme virtsatietulehdusta peräkkäin ja joka kerta eri antibiootti. Viimeinen niistä oli Tavanic, joka kuuluu fluorokinoloni-ryhmään. Olen kuullut, että kyseistä antibioottia ei saisi määrätä yli 60-vuotiaille naisille, koska mahdollisia sivuoireita on vaikka kuinka paljon.

Nyt askarruttaa kuurin jälkeen alkanut inhottava ihon pistely, joka jatkuu edelleen. Lisäksi viime aikoina on ollut pistelyn lisäksi jomottavaa särkyä käsivarsissa ja reisissä. Myös kasvoissa on välillä tunnottomuutta. Kuivat silmätkin ovat näiden vuosien aikana pahentuneet, on jopa kipuilua, ja myös luomet oireilevat.

Veriarvot on hiljattain tutkittu, ja kaikki ok. Ei tulehdusta ja myös B12-vitamiinitaso hyvä. Levossa oireita ”kuuntelee” enemmän, mikä vaikeuttaa välillä myös unen saantia. Kunto on hyvä, sillä lenkkeilen ja käyn kuntosalilla. Mikä vaivaa, sanopa se!

Näytä vastaus

Vastaus:

Neulatyyny

Antibioottien kanssa tulee olla varovainen. Ne säästetään vain bakteeritulehduksille. Hoidossa suositaan mahdollisimman kapeakirjoista valmistetta eli sellaista, joka vaikuttaa vain tiettyihin bakteereihin – niihin, jotka todennäköisimmin ovat tulehduksen aiheuttajia. Jos aletaan hutkia hehtaaripyssyllä, tulee huteja ja provosoidaan vastustuskykyisten bakteerien kehittymistä. Kuurien pituus tulee optimoida kunkin taudin perusteella. Naisten tavallisessa rakkotasoisessa virtsatietulehduksessa riittää kolmen päivän kuuri ja reipas nesteiden nauttiminen. Munuaistasoisessa ja miesten virtsatietulehduksessa tarvitaan pitempi hoitoaika.

Vanhemmat perusantibiootit ovat usein erinomaisen käyttökelpoisia. Penisilliinin voittanutta ei vieläkään ole silloin, kun puhutaan vaikkapa streptokokin aiheuttamasta ruususta tai nielutulehduksesta. Se on käyttökelpoinen myös korva- ja poskiontelotulehduksissa.

Antibiootin käyttö sotkee aina suoliston ja muun elimistön normaalia bakteerikasvustoa pitkäksi aikaa. Pahimpia tässä ja resistenttien bakteerien kehittymisessä ovat laajakirjoiset ja uudemmat tehoantibiooteiksi kutsutut valmisteet, joita Intiassa saa vapaasti. Pahimmillaan suolisto nuuruu kuurin jälkeen vuodenkin verran. On syntynyt superbakteereita, joihin ei enää mikään tunnettu antibiootti tehoa. Kahteenkymmeneen vuoteen ei ole onnistuttu kehittämään uutta merkittävää antibioottia. Nyt on toivon pilkettä maa-aineksesta löydetyistä aihioista, mutta tutkimustyö vie vuosia.

Saamasi Tavanic kuuluu sellaiseen antibioottiryhmään, jonka käytön kanssa pitää olla äärimmäisen pidättyväinen. Tietenkin sitäkin joskus tarvitaan, mutta vasta sitten, kun muuta vaihtoehtoa ei ole. Mitään ikärajoitetta niiden käytölle ei ole, joskin vanhemmassa ikäryhmässä haittojen todennäköisyys suurenee.

Sait kuurin jälkeen ihon pistelyä. Todennäköisesti kyseessä on lääkkeen aiheuttama neuropatia eli hermovika, jonka kehittyminen on ilmoituksen mukaan hyvin harvinaista, mutta ei mahdotonta. Neuropatian luulisi olevan ohimenevää, mutta on mahdollista, että pysyviäkin oireita saattaa jäädä. Toivotaan, että pistelyt menisivät vielä ohi. Mikäli oireet äityvät kovin pahoiksi, voi tilaa selvitellä sähköhermotutkimuksella (ENMG), joskin neuropatiaan ei parantavaa hoitoa olekaan. Mikäli se olisi vaikkapa pitkällisen sokeritaudin tekosia, toki silloin perustaudin hyvällä hoidolla on merkitystä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.