Apu

Kysy Kiminkiseltä: Alzheimerin tauti ja vitamiinit

Julkaistu: 15.12.2016

Kysymys:

Saako B12-vitamiinista ja muista muistivitamiineista lisäapua Alzheimerin taudin hoitoon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Alzheimerin tauti alkaa jopa vuosikymmeniä ennen havaittavia oireita, ja sen taustalla katsotaan olevan epäsopivan valkuaisen (amyloidi) kertyminen aivoihin. Mahdollisena laukaisevana tekijänä pidetään tulehdusprosessia, mikä teoreettisesti mahdollistaisi rokotteen kehittämisen. Luonnollisesti mikään näistä mekanismeista ei ole vielä kiveen hakattu. Tämän prosessin estämiseksi ei ole vielä tiedossa hoitokeinoa. Anatomisten muutosten kehittymistä ei ole vielä mahdollista hidastaa eikä pysäyttää.

Sitä vastoin potilaan toimintakykyä voidaan parantaa monipuolisilla virikkeillä ja joskus väliaikaisesti lääkityksellä. Hyvien peruselämäntapojen on todettu olevan eduksi. Erityisen keskeistä niiden merkitys on verisuoniperäisen muistihäiriön ehkäisyssä ja hoidossa (verenpaine, kolesteroli, sokeritauti, alkoholinkäyttö, tupakointi, liikkumisen puute, liikapaino). Myös perintötekijöillä on vaikutusta.

B12-vitamiinin vaje täytyy ehdottomasti korjata, koska se voi vaikuttaa kognitioon. Asia selviää laboratoriokokeella. Jos pitoisuus on normaali, ylimääräisellä vitamiinin saannilla ei ole osoitettu olevan merkitystä. Sama koskee muitakin vitamiineja. Mikä merkitys sitten on mikrobiomilla (kehomme olevat neljä kiloa normaaliflooran bakteereja) erilaisten sairauksien, etenkin autoimmuunisairauksien synnyssä, on vielä tuntematon. Käy hyvin arvaaminen, että tältä alueelta saamme lähivuosina lisää merkittävää tietoa. Summassa ei voi kuitenkaan suosittella lähtemistä kuten karstuset lähtivät aikoinaan Amerikkaan.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.