Apu

Kysy Kiminkiseltä: alkuraskaus

Kysymys:

Onko syntymättömään lapseen voinut vaikuttaa se, ettei ole tiennyt olevansa raskaana ja syönyt siksi ehkäisytabletteja vielä kaksi kuukautta ja tuona aikana ollut jokunen ryyppyiltakin? Lapsi on nyt 2-vuotias, vähän kömpelö, ja sanat eivät oikein tule. Mitä tekisin, kun omatunto on huono?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ymmärrän huolesi – syyllisyys painaa. Ei ole mitenkään mahdollista tehdä sellaista tutkimusta, jossa odottaville äideille annettaisiin erilaisia lääkkeitä tai päihteitä ja katsottaisiin, kuinka käy. Kaikki tietomme perustuu vahinkoihin ja havaintoihin. Eläinkokeetkaan eivät riitä, kuten talidomidi-

tapaus karvaasti osoitti 1960-luvulla.

Tietenkin ehdottoman turvallista on se, ettei päihteitä ja sopimattomia lääkkeitä käytetä raskauden aikana. Siitä on lähdettävä. Aivan liian helposti turvaudutaan erilaisissa pikkuvaivoissa lääkkeisiin ja jopa leikkauksiin. Vaikka täsmäelämää ei olekaan, kannatan täsmähoitoa suunnitelmineen silloin, kun se tieteelliseen näyttöön perustuen on mahdollista.

Elämä on. Kaikkea ei voi suunnitella eikä varmistaa – onneksi! Et ole tehnyt lapsellesi tahallasi mitään pahaa. Olet käyttänyt luotettavaksi todennettua ehkäisyä, joka on pettänyt syystä tai toisesta.

Nykypillerit sisältävät vähän hormoneita, joten pienikin lipsahdus voi koitua raskaudeksi. Toisaalta hormonimäärät ovat sen verran pieniä, että todennäköisyys, että ne aiheuttaisivat ongelmia lapselle, on vähäinen – joskaan kukaan ei voi sitä vannoa.

Alkoholia ei pidä käyttää raskauden aikana. Satunnaisen käytön riski on tietenkin monin verroin pienempi kuin päihdeongelmaisen megalomaaninen käyttö.

Nyt on syytä suunnata katse tulevaisuuteen. Syyllisyydessä piehtaroiminen ei koidu rakkaan lapsesi onneksi. Et ole tahallasi tehnyt mitään pahaa. Lisäksi on vielä mahdollista, että lapsesi kehittyy vähän keskimääräistä hitaammin – onhan hän saanut geenejä isältäänkin…

Julkaistu: 12.12.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.