Apu

Kysy Kiminkiseltä: alkoholiriippuvuus

Kysy Kiminkiseltä: alkoholiriippuvuus

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Minulla tämä ikävä juttu on, ja sisarukset sitä mieltä, että se on sairaus siinä kuin syöpäkin eli hivuttava tauti, vie ihmisen, mutta ei ole minun vikani: tukea ja turvaa on aina löytynyt. Toivoisin kaikille sielun veljille ja siskoille, että heillä olisi tukijoukkoja.

Geenit tulevat molemmilta vanhemmilta: isä on alkoholisti, äiti erittäin kohtuukäyttäjä. Kaikki seitsemän sisarusta olemme perineet samat geenit, mutta vain kaksi on juoppoja. Kai ne banaanikärpäset pettivät minut ja siskoni.  Olisi mukava kuulla sinun mielipiteesi.

Toinen asia: miksi mielialalääkitys altistaa luunmurtumille? Ei ainakaan minulla johdu luuntiheydestä, mittaus on tehty ja luut huippukuntoisia. Pakkausselosteessa lukee, että ”lisää luunmurtumariskiä” (kaikki mielialalääkkeet). Johtuuko siitä, että kun mieliala nousee, niin iloissaan loikkii kuin vuoristovuohi eikä huomaa portaita? Alkoholi kyllä selkeästi lisää murtumariskiä. Kissaankin helpommin kompastuu, kun ei huomaa, että katti pyörii käpäläin edessä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Niin, joillakin meistä on se ryyppygeeni. Toisaalta kukaan ei sairastu alkoholiriippuvuuteen juomatta itse alkoholia.

Alkoholismia katsotaan olevan kahta perustyyppiä: aikuisiässä alkavaa ympäristötekijöiden vaikutuksesta kehittyvää ykköstyyppiä ja nuorena alkavaa suvuittain esiintyvää kakkostyyppiä. Ykköstyyppi on vaikeusasteeltaan joko lievää tai hankalaa ja kakkostyyppi keskivaikeaa. Ykköstyypin taustalla on sekä perimä että epäedullinen kasvuympäristö – kakkostyypin tausta on vahvemmin perinnöllinen. Asosiaalinen persoonallisuushäiriö ja kakkostyypin alkoholismi liittyvät toisiinsa. Alkoholi koetaan keinona saada elämyksiä, ja käyttö johtaa alkoholisoitumiseen.

Alkoholiriippuvuus on pahimmillaan hirveä tila, jota käy sairaudeksi luonnehtiminen. Sitä ei voi täydelleen ymmärtää sellainen, joka ei sitä ole kokenut. Viinan himo ylittää kaiken muun – kaikki juodaan, mitä on ja lähdetään hankkimaan lisää. Määrät voivat olla valtavia.

Kuten tiedämme, alkoholismia peitellään, sitä vähätellään, alkoholistia suojellaan, sitä hävetään ja siitä syyllistytään – ei vain itse vaan ympäristö laajasti. On täysin naiivia kuvitella, että alkoholismia hoidetaan mainontaa rajoittamalla ja kaljarekkojen mainokset peittämällä. Ennaltaehkäisyllä pyritään leikkaamaan väestön alkoholin kokonaiskulutusta, jolloin kansan alkoholihaitat vähenevät. Itse alkoholismin hoito on vaikeaa ja epäonnistuu valitettavan usein.

Avainasioita on ongelman tiedostaminen, kohtaaminen ja avun hakeminen. Hoito on meillä laiminlyötyä, kun ajattelee, että 10–20 prosentilla työikäisistä on jo suuria ongelmia alkoholin kanssa. A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki sanoo, että alkoholiriippuvuus on suomalaisessa yhteiskunnassa vaiettu ja alihoidettu sairaus (Iltalehti 7.3.2015).

Olet oikealla tiellä, kun tunnustat ongelmasi. Seuraava vaihe on motivoitua ja sitoutua hoitoon, jota on halukkaille tarjolla, joskin kuntien huono taloustilanne kiristää. Tavallaan se on väärin ymmärretty: tässäkin on puututtava varhain ja tosissaan, jolloin myös säästetään. Terveyskeskuksissa on matalan kynnyksen päihdetiimejä, joiden pakeille on helppo tulla.

Mielialalääkkeiden ja osteoporoosin yhteydestä on keskusteltu: voiko kyseessä olla masennus vai onko erityisesti selektiivisten serotoniinin takaisinoton estäjien käytöllä merkitystä. Tällä hetkellä sellaista näyttöä, joka puoltaisi näiden lääkkeiden käytön rajoituksia tästä syystä, ei ole.

Julkaistu: 10.4.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.