Apu

Kysy Kiminkiseltä: alkoholin haitat

Kysy Kiminkiseltä: alkoholin haitat

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Kaikki tietävät, että alkoholi on terveydelle vaarallista, mitä ne riskit ja vaarat oikeasti ovat?

Näytä vastaus

Vastaus:

Oleellista on puhua varsinkin alkoholin yhteydessä asioista niiden oikeilla nimillä, sillä usein ongelmista vaietaan, niitä peitellään ja vähätellään ja niistä suoranaisesti valehdellaan. Pitää puhua todellisista haitoista!

Kysymys on faktoista niin epidemiologisesti, sosiologisesti kuin lääketieteellisestikin. Kun väestön alkoholin kokonaiskulutus lisääntyy, lisääntyvät haitat. Kyse ei ole puoluepoliittisesta propagandasta, mikä herkästi vaalien edellä leimahtaa, vaan tilastollisesta ja tieteellisestä totuudesta. Aina kun maamme historiassa alkoholin saatavuutta on helpotettu, siitä aiheutuva sairastuvuus ja kuolleisuus ovat lisääntyneet – pahimmillaan todella rajusti.

Kun Viron-tuonnin siivittämänä edellisen kerran viinan hintaa merkittävästi laskettiin, kuoli alkoholiin vuonna 2007 meillä 1 425 työikäistä miestä ja seuraavana vuonna 387 naista. Kulutuksen hivenen tasaannuttua vuonna 2014 vastaavat luvut olivat 1 012 ja 246. Alkoholi on työikäisten miesten suurin tappaja Suomessa – naisilla se tappelee vuosittain rintasyövän kanssa tästä juhlavasta tittelistä. Vuonna 2014 rintasyöpä vei voiton lukemin 254–246. Nyt kun limujuomat vapautettiin kauppoihin, voidaan ennustaa sen maksavan noin 100 ihmishengen verran muutaman vuoden sisällä. Näin merkittävästä asiasta puhutaan Suomessa, kun viinan saatavuutta helpotetaan tai hintaa lasketaan.

Kaikki tiedostavat alkoholin vaikutuksen maksaan, vaikka kyllähän se kestää Juicen sanoin koko elämän. Harva tietää sitä, että maksakirroosi johtaa usein maksasyöpään. Paha alkoholinkäytön provosoima maksatulehdus ja jopa maksakirroosikin voi alkoholinkäytön loputtua tasaantua melko oireettomaksi, mutta usein prosessi jatkuu vuosien aikana hiljalleen ja voi johtaa lopulta terminaaliseen kirroosiin ja maksasyöpään. Ei ole kovin helppoa määrittää riskirajoja, mutta yleensä käyttö on todella runsasta, lähes päivittäistä ja vuosia jatkuvaa. Mikäli potilaalla on valmiiksi rasvamaksa (30 prosentilla suomalaisista on), käytön ei tarvitse olla niin rajua. Kirroosin kehittyminen on siis yksilöllistä, ja henkilökohtainen geeniperimä vaikuttaa asiaan.

Ihmiset seuraavat maksa-arvojaan usein kuin tuskassa. Nämä arvot edustavat maksasoluista vaurion yhteydessä vapautuvia entsyymejä. Niitä voi vapautua, jos maksasoluja on jäljellä. Kirroosissa maksasolut korvautuvat sidekudoksella, jolloin lopulta maksa kovettuu sidekudoskorpuksi. Silloin tavanomaiset maksa-arvot (ALAT, ASAT, GT) ovat jopa matalia. Varsinaisia maksan toimintakokeita ei ole. Tilannetta arvioidaan mutkan kautta, jolloin mitataan verestä hyytymisaktiviteettia (INR), sillä maksa valmistaa hyytymistekijöitä. Myös albumiini välittää samaa viestiä. Spontaani korkea INR tai matala albumiini viestivät tässä tapauksessa huonosta maksan toiminnasta.

Liiallinen alkoholinkäyttö voi tuhota myös haiman: haimatulehdus tai sen kroonisempi muoto. Akuutti haimatulehdus voi pahimmillaan viedä hengen. Toistuvat tulehdukset voivat vähentää insuliinin tuotantoa niin, että puhkeaa sokeritauti. Krooninen tulehdus tämän lisäksi vähentää haimasta erittyvien ruoansulatusentsyymien määrää, mistä voi seurata krooninen ripuli, minkä hoitamiseksi tarvitaan haimaentsyymejä tablettimuodossa aterioiden yhteydessä.

Alkoholin liikakäyttö johtaa aivosolujen tuhoon. Tyypillistä tämä on pikkuaivoissa. Tällöin seurauksena on hienomotoriikan häiriö – ataksiasta puhutaan (hapuilu kävellessä ja yleensä motoriikassa). Aivodegeneraatio voi johtaa myös dementiaan. Varsin usein tähän on myötävaikuttamassa alkoholistin alttius aivovammoille. Alkoholi on hermomyrkky yleisemminkin. Yksi seurannainen on raajojen, etupäässä jalkojen, polyneuropatia-monihermosairaus.

Alkoholin syntilistalla paistattelevat lisäksi sydänlihassairaus (kardiomyopatia), lihominen (metabolinen oireyhtymä) ja verenpainetauti, josta melkoinen osuus lankeaa alkoholille kuten lihomisestakin. Humalajuomiseen liittyy merkittävä sydäninfarktin, äkkikuoleman ja aivoverenkiertohäiriön vaara (myös aivoverenvuoto). Säännöllinen runsas alkoholinkäyttö tyhjentää hermoliitoksista niin sanotut mielihyvärakkulat (välittäjäaineet), jolloin masennuksen ainoana syynä saattaa olla puhtaasti pelkkä alkoholi. Unen häiriöt ovat tavallisia. Itsemurhan vaara suurenee. Laueta voi psykoosi (mielisairaus) tai vierotusvaiheen juoppohulluus: tähän liittyy myös koristuksia ja rytmihäiriöitä. Epilepsiariski suurenee. Raskauden aikana seuraukset voivat näkyä sikiövaurioina.

Etanoli, siis alkoholi, on luokiteltu syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Arvioidaan, että 3 prosenttia maailman kaikista syövistä johtuu alkoholista. Tulilinjalla paistattelevat suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syövät. Listassa seuraavat suolistosyövät ja myös rintasyöpä. Maksakirroosipotilaista 10–20 prosentille kehittyy maksasyöpä.

Alkoholi on merkittävänä osana monissa hukkumisissa, vesiliikenneonnettomuuksissa, putoamisissa, kaatumisissa, liikenneonnettomuuksissa sekä tulen, kylmyyden ja kuumuuden aiheuttamissa tapaturmissa. Merkittävä osa tapaturmaisista ja väkivaltaisista kuolemista tapahtuu päihtyneille (Jussi Huttunen). Suoranaiset alkoholimyrkytyskuolemat ovat yleisiä.

Vanhempien hallitsematon alkoholinkäyttö vaikuttaa lasten terveyteen ja hyvinvointiin elämänmittaisesti. Alkoholinkäytöllä on yhteyksiä ainakin 60 sairauteen.

Alkoholisairauksiin ja suoranaisiin alkoholimyrkytyksiin kuolee Suomessa 3–4 kertaa enemmän ihmisiä kuin Ruotsissa ja Norjassa. Kun keskustellaan alkoholinkäytöstä, esitettyjä faktoja ei voi ohittaa.

Julkaistu: 14.10.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.