Apu

Kysy Kiminkiseltä: Ahdas esinahka

Julkaistu 25.8.2015

Kysymys:

Olen viisikymppinen ukkomies. Jo aivan nuoruusvuosista alkaen terskan pää on ollut iholle kosketusarka ja on sitä edelleenkin. Esinahka on hieman kireä ollut aina, mutta vetäytyy tositoimissa kuitenkin taakse.

Vuosien myötä on esinahan alla alkanut ajoittain esiintyä kutinaa, kun on suihkussa käydessä unohtanut vetää liikkuvat taakse. Oire on toistaiseksi aina parantunut tiheällä suihkuttelulla ja ilman lääkkeitä. Nyt on alkanut mielessä pyöriä ajatus, että kuinka pärjään tulevaisuudessa. Olisiko kenties hyvä tehdä esinahkaan jonkinlainen ilmastointiviilto? Entä terskan arkuus tämän jälkeen? Olisiko oikea paikka mennä terveyskeskukseen vai pitäisikö marssia ihan urologin pakeille?

Näytä vastaus

Vastaus:

Satuitpa kysymään sopivasti. Meillä on nyt kahtena kesänä ollut Tampereelta opiskelijoita sijaisina. Yksi heistä tuli juuri kertomaan, että hänelle saapui hoivakodista mies, jonka ahdas esinahka estää säällisen hygienian. Joskus reikä voi kutistua neulanpään kokoiseksi, jolloin virtsan kulkukin voi jumittaa. Aina virtsaummen syynä ei tosiaankaan piile ahtauttava eturauhanen. Vanhemmiten sitä voi aiheuttaa puutteellinen hygienia tai pelin käyttämättömyys partnerin naurattamiseen, jolloin esinahka voi kuroutua.

Joskus valkopälvi-niminen ihosairaus hoitamattomana ahtauttaa. Sitä esiintyy naisillakin häpyhuulissa. Herkästi ajatellaan, että kyseessä olisi vitiligo. Silloin alueelta kannattaa silpaista koepala, ja hoitaa mahdollinen ihotauti aktiivisesti rapsakalla kortisonivoiteella ja seurata tilannetta. On mahdollista, että kireä esinahka hirttäytyy terskan taakse, jolloin turvotus ja kipu ovat melkoisia. Silloin ei auta muu kuin halkaista nahka, ellei sitä saa puristelemalla eteen. 

Nuori kollega oli soittanut jo urologille, joka neuvoi toimenpiteen. Nyt kysymys siirtyi minulle: ”Oletko tehnyt temppua?” Kerran olin vastaavassa tilanteessa. Puudutimme esinahan yläpuolelta ja sitten vedin pitkittäin sen saksilla halki. Kyllähän sieltä kaunis ”muna” kuoriutui, mutta en tiedä, miten esteettinen jälki siitä myöhemmin sukeutui. 

Siispä marssi terveyskeskuslääkärillesi. Hän arvioi tilanteen ja tekee tarvittaessa lähetteen urologille leikkausta varten. 

Jos iässäsi esinahka ryppyilee, kannattaa se hoitaa ajoissa kuntoon. Tässä vaiheessa hyvä hygienia ja rasvaus sienivoiteilla auttavat. Niitä saa apteekista kysymällä ilman reseptiä. Kyllä se terska siitä ihmisten ilmoilla olemiseen ajan myötä tottuu. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.