Apu

Kysy Kiminkiseltä: Aamuöinen päänsärky valvottaa

Tapani Kiminkinen

KuvatTuomas Kolehmainen

Kysymys:

Herään aamuyöllä päänsärkyyn, ja ­samalla verenpaine (alapaine) huitelee lähes satasta. Kun nousen ylös, särky ja paine pikkuhiljaa hellittävät. Tämä toistuu usein. Kun olen herännyt lähes viikon samalla tavalla särkyyn, olen jo aivan pökkerö: unenpuute ja toivottomuus ottavat valtaa. Tämä toistuu sarjoittain. Saattaa ­olla vaikka pari kuukautta väliä, ja sitten se alkaa jälleen. 

Olen käynyt terveyskeskuslääkärillä. Diagnoosi oli lihasjännityspäänsärky ja ohje verenpainelääkkeen puolitus ­iltaan ja aamuun. Olen kärsinyt aamuyöpäänsärystä jo töissä ollessani ja nyt olen eläkkeellä. Noin ­neljän tunnin nukkumisen jälkeen herään. Silmät on tutkittu, samoin niska. Keuhkokuvissa näkyi juurikysta, mutta terveyskeskuslääkäri ei näe tarvetta ­lähettää minua neurologille, vaikka röntgenlääkäri suosittelee ­sitä. Olen ­hukassa!

Taimi

Näytä vastaus

Vastaus:

Ongelmasi on ajoittain sarjoina aamuyöllä herättävä päänsärky, jota on jatkunut saamani käsityksen mukaan jo vuosikausia. Ei siellä nyt ainakaan pahanlaatuinen kasvi voi päässä olla – muuten työntäisit jo horsman kukkaa. 

Koska elämme nykyaikaa, jolloin perinnelääkärinkin on taivuttava siihen, että ainakin joissakin tapauksissa kone on tarkempi kuin tutkijan aistit, lähtee selvitys ajatuselimistä napatusta magneettitutkimuksesta. Vaikka on epätodennäköistä pitkän oirehistoriasi vuoksi, että säryn syy siinä selviäisi, pitää kuitenkin harvinaisuudet sulkea pois kuleksimasta. 

Klassinen aamuyöllä päänsärkyyn herättävä syy on särkylääkepäänsärky, jota olen tällä palstalla käsitellyt. ”Kuka tahansa, joka käyttää tavallisia tulehduskipulääkkeitä useammin kuin kolmena päivänä viikossa pitempään kuin kolmen kuukauden ajan yhtäjaksoisesti, voi saada päänsäryn jokapäiväiseksi harmikseen. Triptaaneilla (spesifi migreenilääke) ja kodeiinia tai kofeiinia sisältävillä yhdistelmävalmisteilla raja on kaksi tai useampi käyttöpäivä viikossa”, paaluttaa asian Duodecimin terveyskirjasto, jota suosittelen lämpimästi tämän hetken parhaana kansalle suunnattuna tieteeseen perustuvana tiedon lähteenä. 

Voin ylpeänä kertoa, että kurssikaverini professori Eija Kalso on moninkertaisesti palkittu kivun tutkija Helsingin yliopistosta. 

Alkukesällä me Suomen lääkärit saimme häneltä postia. Kirjeessä varoitettiin kodeiinin vaaroista. Se on morfiinin kaltainen opioidivalmiste, johon liittyy herkästi riippuvuuden kehittymisen vaara. Suomalaisista 7 prosenttia on erittäin nopeita ja 87 prosenttia nopeita kodeiinin metaboloijia (muuttaminen morfiiniksi). Näille ihmisille vaara kodeiiniriippuvuuteen on suuri. Joillakin jo muutama kodeiiniannos voi aiheuttaa riippuvuuden. 

Jos lääkettä ylipäänsä määrää, 10–30 tabletin pakkaus on maksimaalinen akuuttiin kipuun. Kodeiinia sisältäviä valmisteita ovat tällä hetkellä Altermol, Panacod, Paracetamol/codein Orion, Paramax-cod ja Ardinex – sitä on myös osana parissa yskänlääkkeessä (yskänlääkkeitä ja kaiken maailman limanirrottajia ei enää muutenkaan käytetä kuin poikkeustilanteissa). Halusin ottaa kodeiinin esille, koska se on tällä hetkellä meilläkin suuri ongelma.

Särkylääkepäänsäryn mahdollisuuden kykenet sulkemaan pois näillä tiedoilla. Verenpainelääkkeeksi tulee määrätä sellaisia valmisteita, joilla on osoitettu ruumiiden ennenaikaisen ilmaantumisen vaaran väheneminen ja joilla aamulla nautitun tabletin vaikutus ylettyy kevyesti seuraavaan aamuun saakka. Itselläsi annos on puolitettu aamuun ja iltaan, joten oletan lääkkeesi vaikutusajan olevan lyhyenläntäinen. Näinkin voi tietysti menetellä. Toki pitää ymmärtää, että särky sinänsä nostaa painetta. 

Jos sairauksista puhutaan, ja miksemme puhuisi, unihäiriöt voivat ankeuttaa elämää siinä missä turhan suurin annoksin nautittu alkoholikin. Jos huilaannuttava uni keskeytyy muutaman kymmenen kertaa yössä, ei siitä mitään hyvää seuraa. Jos kuorsaat tai olet muuten saanut palautetta kaverin toimesta nukkumisestasi, on syytä sulkea pois uniapnean mahdollisuus suppean unipolygrafian menetelmin, mikä onnistuu oman terveyskeskuksen kautta omassa sängyssä. 

Itsestään selvästi pitää huolehtia makuukammarin unta parantavasta estetiikasta mukaan lukien laadukas suomalainen vuode tyynyineen ja petivaatteineen. Joka uneltaan varastaa, se itselleen kuoppa kaivaa. 

Julkaistu: 10.11.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.