Apu

Kysy Kiminkiseltä: aamuöinen päänsärky

Kysymys:

Herään aamuyöllä päänsärkyyn, ja samalla verenpaine (alapaine) huitelee lähes satasta. Kun nousen ylös, särky ja paine pikkuhiljaa hellittävät. Tämä toistuu usein. Kun olen herännyt lähes viikon samalla tavalla särkyyn, olen jo aivan pökkerö: unenpuute ja toivottomuus ottavat valtaa.

Tämä toistuu sarjoittain. Saattaa olla vaikka pari kuukautta väliä ja alkaa jälleen. Olen käynyt lääkärillä terveyskeskuksessa. Diagnoosi oli lihasjännityspäänsärky, ja ohjeena verenpainelääkkeen puolitus iltaan ja aamuun. Olen kärsinyt tästä aamuyöpäänsärystä jo töissä ollessani, mutta nyt olen eläkkeellä. Noin neljän tunnin nukkumisen jälkeen herään. Silmät on tutkittu, samoin niska. Keuhkokuvissa näkyi juurikysta, mutta terveyskeskuslääkäri ei näe tarvetta lähettää neurologille, vaikka röntgenlääkäri suosittelee sitä. Olen hukassa!

Näytä vastaus

Vastaus:

Päänsärky on viheliäistä, varsinkin yöllä. Herätessäsi verenpaine huitelee lähes satasta. Uskon tuon taustalla enemmän kanaan kuin munaan, sillä särky nostaa helposti tuon verran painetta. Vielä tällä lukemalla ei tule julmetusti päätä särkeä. Verenpainelääkkeen otto aamuin illoin on viisasta, koska nimenomaan aamuinen korkea verenpaine on vaarallista. Lääkkeitä valittaessa pyritään aina pitkävaikutteiseen valmisteeseen niin, että aamupillerin teho riittää vielä seuraavaan aamuun. Muutoin joutuu joskus ottamaan lääkettä illallakin.

Mikä päänsäryn laji herättää sarjoittain aamuyöstä? Jännityspäänsärylle se ei ole tyypillistä. Se kiristää pantamaisesti iltapäiväpainotteisesti, mutta antaa kyllä nukkua. Toki käsien puutumista voi esiintyä yöllä.

Särkylääkepäänsärky herättää tylppänä jullituksena usein aamuyöllä, kun edellisen lääkeannoksen vaikutus loppuu. Jos ottaa tulehduskipulääkkeitä useammin kuin kolme kertaa viikossa tai migreenin täsmälääkettä tai kodeiini- tai kofeiinipitoista valmistetta useammin kuin kaksi kertaa viikossa pitempään kuin kolmen kuukauden ajan, käy todennäköiseksi saada särkylääkepäänsärky. Silloin oikea hoito on lääkkeestä vieroittautuminen.

Sarjoittainen päänsärky (Horton) voi herättää yöllä intensiiviseen päänsärkyyn. Kipukohtaukset sijoittuvat toiselle puolelle päätä, tavallisesti silmän ympärille. Ne voivat heijastua myös päälaelle, poskeen tai kaulaan. Kohtauksen aikana on vaikea pysyä paikoillaan. Kipu kestää hoitamattomana 30–180 minuuttia.

Silmä verestää usein, voi tulla kyynelvuotoa, nenän tukkoisuutta, kirkasta nenäeritettä, kasvojen hikoilua, silmäluomen roikkumista, silmäterän pienenemistä puolella tai luomiturvotusta (Sari Atula). Kipuja voi tulla päivittäin viikkojen tai kuukausien jaksoissa. Sarjaa seuraa usean kuukauden tai jopa vuosien tauko. Kohtauksiin auttavat lääkkeellinen happi ja migree­nin täsmälääke.

Suositan ehdottomasti piipahtamista neurologin juttusilla selvittelemässä päänsäryn taustaa. Vakavasta etenevästä sairaudesta ei voi olla kyse, sillä muuten olisit työntänyt horsman kukkaa jo kauan. Mitä tulee juurikystaan, minulle tulee siitä mieleen hampaan juuri.

Julkaistu: 24.10.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.