Apu

Kysy Kimikiseltä: miehen haluttomuus

Kysymys:

Miksi seksi ei kiinnosta hyväkuntoista kumppania?

Näytä vastaus

Vastaus:

Miksi mies ei halua pitkään aikaan? Hän on 55-vuotias, hyväkuntoinen ja -kroppainen mies. Hän on pienyrittäjä, joka tekee paljon fyysistä työtä. Voiko mies olla aina niin väsynyt? Välillä saattaa mennä 4–5 kuukautta, ettei ole mitään säpinää peiton alla, eikä asiasta voi puhua! Mies on paljon töissä toisella paikkakunnalla, eli onko selitys siinä? Vielä 5–7 vuotta sitten hän oli hyvinkin innokas.

Miksi asiasta ei voi puhua? Tämä nousee etsimättä keskiöön – onko taustalla toinen suhde? En halua olla pahan ilman lintu, mutta tuonikäinen hyväkuntoinen ja -kroppainen mies harrastaa seksiä keskimäärin melko innokkaasti.

Hormonien hyrräämisestä puhutaan aiheellisestikin. Testosteronilla on merkitystä niin miesten kuin naistenkin seksuaalisen halun säätelyssä. Naisilla kyse on tutkimusvaiheessa olevasta asiasta, jota on liian aikaista johdattaa lääkkeen tasolle. Jos miehen testosteronituotanto piiputtaa, lihakset kuihtuvat, mieli voi vakavoitua ja potenssi heiketä. Näin ei voi olla hyväkuntoisella miehellä. Vain pari prosenttia miehistä potee vanhemmiten sellaista testosteronin vajetta, josta seuraa oireita. Mikäli asiaa epäilee, se on helppoa tutkia verinäytteestä. Todennäköisempää noilla oireilla on kuitenkin potea jotakin muuta sairautta, kuten masennusta tai kilpirauhasen vajaatoimintaa. Myös lääkitys voi heikentää seksihaluja – etenkin masennuslääkkeinä käytettävät serotoniinin takaisinoton estäjät.

Naisella vaihdevuosien aallokko voi heittää sellaiseen vuoristorataan, että tarvitaan estrogeenia tasapainottamaan elämää ja myös seksielämää. Vanhempana ei pidä unohtaa paikallisten estrogeenivalmisteiden tuomaa piristystä seksuaaliterveydelle. Näitä emättimeen suunnattavia voiteita ja pikkupuikkoja tai pillereitä saa apteekista jo ilman reseptiä. Seksin yhteydessä ei pidä kavahtaa turvautumista yöpöydällä kunniapaikalla seisovaan rasvapurkkiin. Liukasteita mainostetaan korkealaatuisuuden standardein, mutta rasva on rasvaa Pariisissakin.

Mikä miestä vaivaa? Sanomatta ei mikään liene selvää, josko aina senkään jälkeen. Mistä kenkä puristaa? Toinen suhde, valtava huoli työssä, pelko erektion riittävyydestä, jonkin sairauden epäily, josta ei kehtaa puhua. Haluttomuuden syitä sikiää paljon ja monitahoisesti. Myös miehillä esiintyy haluttomuutta, jonka taustalla ei välttämättä tarvitse aina piillä mitään dramaattista. Seksuaalisuuteen liittyy käsittämättömän paljon järjenvastaista häpeää, syyllisyyttä ja joskus mustasukkaisuuden lonkeroita, jotka pitkittyessään mutkistuvat mahdottomiksi umpisolmuiksi. Niiden aukominen tuottaa ylitsepääsemätöntä tuskaa – eivätkä ne aina edes aukea.

Ymmärrän huolesi ja ihmettelisin samaa kuin Sinäkin. Parisuhteessa on tavallisesti juuri ne kaksi osapuolta, ja molempien hyvinvoinnin kannalta molempien pitää tietää avoimesti, missä mennään. Kyllä ne asiat on auki puhuttava, koska tässä ei mistään tilapäisestäkään tilanteesta enää ole kyse. Tämän on miehesi Sinulle velkaa, mutta painostamalla vekseli ei lankea maksuun. Uskon Sinun löytävän oikeat sanat hellyyden ja läheisyyden elvyttämisen ehdoilla.

Julkaistu: 7.10.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.