Apu

Kuumat aallot ja voimakas hikoilu – Voivatko ne liittyä sairastamaani polymyalgiaan? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 12.12.2021

Kysymys:

Minulla on kuumia aaltoja, jotka alkavat kasvojen vasemmalta puolelta pistelynä ja punoituksena. Samalla päässä alkaa voimakas hikoilu, joka kestää muutaman minuutin. Tämä toistuu 8–12 kertaa päivässä. Voivatko oireet liittyä sairastamaani poly­myalgiaan? Vaiva alkoi yli kolme vuotta sitten.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuumat aallot tuovat heti mieleen vaihdevuosioireet, jotka saattavat aiheuttaa pahimmillaan ”menopaussin” sekä naiselle itselleen että tämän puolisolle. Öiset valvomiset ja joskus tuulisiksi käyvät mielen liikkeet eivät herkistä ketään. Feministinä uskallan väittää, että jos miehet kokisivat naisen menopaussin – jota ei voi viihdevuosiksi kutsua – olisi kyllä kaikki kivet käännetty sen hoitamiseksi jo aikoja sitten. Ja jos miehet tekisivät hoitotyön, hoitajien palkat olisivat toisella tasolla.

Vaihdevuosioireet voivat aiheuttaa kuumia aaltoja, punoitusta ja hikoilua pään, niskan, kaulan ja rintakehän alueilla. Oireisto on sen verran tyypillinen ja menopaussiin painottuva, että nainen kyllä osaa sen tunnistaa.

Liikahikoilu voi olla paikallista ­esimerkiksi kämmenissä, jalkapohjissa, kainaloissa tai päässä tai yleistynyttä. ­Paikallisessa muodossa kyse on yleensä jo nuoruudessa alkaneesta liikahikoilusta. Äkillisesti alkanut yleistynyt liikahikoilu aiheutuu yleensä jostakin aineen­vaihduntasairaudesta, tulehduksesta tai lääkkeestä (Alexander Salava).

Oireesi on alkanut jo kolme vuotta ­sitten, joten kyse ei ole ainakaan nuoruudessa alkaneesta liikahikoilusta. Poly­myalgiaan se ei sinänsä liity, koska siinä oireisto painottuu lihaskankeuksiin lantion seudulla ja yläkropan alueella sekä joskus myös niveliin. Eri asia on sitten polymyalgian hoito, joka toteutetaan ihmelääke kortisonilla, tarkemmin ­Prednisolon-tableteilla.

Kortisoni piristää ihmistä ja hujauttaa joskus terveen punan kasvoille. Informoin usein pistäessäni kortisonia mummon polveen, että nyt kannattaa ryhtyä tekemättömiin töihin. Oireesi liittyy todennäköisimmin kortisoniin tai vaihdevuosi­oireisiin tai molempiin. Asian selvittelyä voit jatkaa oman lääkärisi kanssa.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.