Terveys ja hyvinvointi
Kuulokoje tuntuu ikävältä – Miten sen käyttöön pitäisi totutella?

Kysymys:

Minulla on kuulokoje, mutta en juurikaan käytä sitä. Kojeen käyttäminen tuntuu epämiellyttävältä. Minulla on kuitenkin jatkuvasti vaikeuksia kuulla. Miten kannattaisi toimia?

Vastaus:

Kojeen käytön opettelu ja uusiin ääniin tottuminen vaativat kärsivällisyyttä ja motivaatiota sekä tukea läheisiltä ja hoitohenkilökunnalta. Kuulokoje vahvistaa puheen lisäksi myös ympäristön ääniä ja käyttäjän omaa ääntä. On tärkeää käyttää kuulokojetta päivittäin. Vähitellen kojeen käyttäjä oppii erottelemaan puhetta ja ympäristön ääniä entistä paremmin. Aivot oppivat uuteen äänimaailmaan päivittäisen käytön myötä.

Kuulokojeella kuuntelu kannattaa aloittaa kotioloissa. Vähitellen tottumisen myötä voi siirtyä haastavampiin kuunteluympäristöihin. Ulkona liikenteen ääniin tottuminen voi viedä aikaa. Myös etäisyyksien arvioiminen kuulon perusteella on erilaista, kun käyttää kuulokojetta.

Ryhmätilanteissa kuuleminen on usein haastavaa kuulokojeellakin, koska ihmiset puhuvat usein yhtä aikaa ja taustahäly häiritsee niin, ettei puheesta saa selvää. Ei kannata kuitenkaan luovuttaa. Kuulokojeen käyttöön oppii vain käyttämällä kojetta päivittäin. Vähitellen kojeen käyttäjä huomaa saavansa laitteesta yhä enemmän hyötyä, vaikka kuulokoje ei teekään käyttäjästään normaalikuuloista.

Kun kuulokoje luovutetaan käyttäjälle, kuuloalan ammattilaiset antavat sen ohjausta sen käytössä. Lisäohjausta saa myöhemminkin kuulokojeen luovutuspaikasta, Kuuloliiton yhdistysten tarjoamasta kuulolähipalvelusta, Kuuloliiton toimihenkilöiltä sekä kuulokursseilta ja -ryhmistä.

Kuuloliitto

Kysymyksiin vastasivat asiantuntijat Maarit Honkasola ja Tiina-Maija Leinonen Kuuloliitosta.

Kuuloliitto on sosiaali- ja terveysalan kansalaisjärjestö, jonka toiminnan tavoitteena on kuulovammaisille esteetön ja saavutettava yhteiskunta. Kuuloliitto edistää yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa kuulovammaisten asemaa, tuottaa tietoa kuulosta ja kuulovammaisuudesta sekä järjestää monipuolista toimintaa kaikenikäisille.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.