Apu

Kutina päänahassa on vaivannut jo vuosia – Mistä helpotus? – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 10.7.2020

Kysymys:

Minua on useita vuosia vaivannut hillitön päänahan kutina. Eniten se vaivaa yöllä, jolloin pitää herätä kynsimään korvan takaisia ja niskahiuksia. Kutina alkaa pieneltä alueelta jatkuen yli koko päälaen. Sain terveyskeskuslääkäriltä Locoid 0,1 % -liuosta reseptillä. Se auttoi, mutta sitä ei saisi käyttää kuin kahden viikon jaksoissa. Jatkuva lääkitykseni on: Losartan 50 mg, Finasterid 5 mg, Tamsumin 0,4 mg, Amloratio 5 mg ja Atorvastatin 10 mg. Pesen hiuksiani kahdesti viikossa Aco-tuotteilla. Olen 77-vuotias mies. Mikä auttaisi kutinaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Toivossa on hyvä elää, totesi entinen loinen. Kutina on mielenkiintoinen oire, jonka tyydyttäminen esimerkiksi pakoputken suuta raapimalla voi aiheuttaa jopa orgasmia mittavampia tuntemuksia, totesi eräskin pappa. Tiedostamme kyllä, että jatkuva raapiminen vain yllyttää kutinaa.

Kutinaa voivat aiheuttaa ihosairaudet, lääkeaineet, muutamat yleissairaudet sekä psykiatriset ja neurologiset tilat.

Tilanteesi rajaa aihepiiriä melkoisesti:  kutiset ajatuselimien kuorelta ja vaiva on jatkunut vuositolkulla. Asetat minut melkoisen epäkiitolliseen asemaan.

Kutina tuskin johtuu sairaudesta päänahassa

Jos sinulla olisi jokin päänahan sairaus, se olisi taatusti havaittu näinä vuosina viimeistään parturissa. Päänahan sairauksista kyseeseen tulisivat atooppinen ja seborrooinen ekseema, psoriaasi, karvatupen tulehdus, kosketusallergia ja täit. En lähde tässä käsittelemään syvemmin niitä, koska niitä tuskin podet.

Kalju et taida olla, koska niskavilloista mainitset. Kampaukset ja hiusten väriaineet voimme sulkea pois sukupuolesi perusteella. Ne sisältävät sellaisia myrkkyjä, että oksat pois.

Olen tavannut päivystyksessä muutaman niistä reaktion saaneen, ja he näyttivät kuin nyrkkeilymatsissa köniinsä saaneilta. Ymmärtävätköhän ihmiset, mihin kaikkeen he kauneutta tavoitellessaan altistuvat.

Puhtaus on puoli ruokaa

Harvoin lääkkeet raavituttavat pelkkää päänahkaa. Sinänsä mikä tahansa lääke voi aiheuttaa kutinaa. Yleensä ajallinen yhteys lääkkeen aloittamiseen on selvä, mutta viivettäkin voi olla. Lääkearsenaalisi on laadukas, mutta kutinaa jokainen niistä voi joskus aiheuttaa.

Huomaan, että suosit asiallisia hiustenhoitotuotteita, joten siinä tuskin vika piilee. Minä ja edesmennyt kääpiösnautserimme käytimme yhteistä, Kirsti Paakkasen Womenan aikana mainostamaa tuotetta, ja sekin oli hyvä meille molemmille.

Puhtaus ja ihon kosteus ovat puolet sapuskasta päänkin iholle. Se on myös paksu (muutamilla vieläkin paksumpi), joten se sietää kortisonia sangen hyvin. Koska se sinua auttaa, voit käyttää lääkettä kuureina. Locoid ei ole ollenkaan siitä kovimmasta päästä.

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Katja Murtoniemi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede

Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka

Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.